Zal de Bank of Japan de yen verkopen?

Als de Japanse regering vooruitdenkt, is ze misschien van plan om de yen in toom te houden in plaats van hem te ondersteunen. Een twee jaar durende strijd tussen speculanten en de Japanse overheid – waarbij steeds meer werd ingezet tegen de yen vanwege grote renteverschillen met andere G7-economieën – eindigde deze maand.

De daling van de yen tot bijna het laagste punt in vier decennia, die niet onbelangrijk was voor het vertrek van een andere Japanse premier deze week, leidde tot maandenlange waarschuwingen van de overheid en uiteindelijk tot periodieke interventies door de Bank of Japan om de yen op te kopen. Maar toen de Bank of Japan op 31 juli eindelijk de rente weer verhoogde en waarschuwde dat er nog meer zou volgen, werd de “carry trade”-zeepbel doorgeprikt en sloeg de munt heftig om – wat in Tokio en de rest van de wereld leidde tot een oogverblindende maar korte golf van volatiliteit op de aandelenmarkten.

Mag uiteindelijk een beetje te goed werken

Er is een opiniegroep die denkt dat het uiteindelijk misschien een beetje te goed werkt. Terugkijkend naar lange periodes in de recente geschiedenis waarin de BOJ elke twee tot drie jaar yen kocht of verkocht om de bewegingen in goede banen te leiden, is de kans groot dat de valuta snel weer doorschiet naar de sterke kant.

Nomura, de grootste makelaar van Japan, opperde dit vooruitzicht al voor de klap van vorige week. “Misschien moeten we beginnen na te denken over mogelijke FX-interventies door het MOF (ministerie van Financiën) om de sterkte van de yen te beperken in plaats van de zwakte”, vertelde het macro-onderzoeksteam op 2 augustus aan klanten, eraan toevoegend dat dit nog niet het “basisscenario” was.

Uit het verleden weten we dat er na de yen-aankoopinterventies yen-verkoopinterventies volgden om te voorkomen dat de yen te sterk werd.

Mogelijke FX-interventies

En tot ongeveer 10 jaar geleden was dat inderdaad de routinematige slingerbeweging. De meest gevierde valuta-interventie-episodes waren de gezamenlijke G5- en G7-invallen in 1985 en 1987 – met het eerstgenoemde Plaza-akkoord om de dollar te verzwakken, twee jaar later gevolgd door het Louvre-akkoord om de greenback te ondersteunen. De dollar/yen stond centraal in deze schommelingen.

Maar de yen-specifieke interventies door Japanse autoriteiten zagen de officiële aan- en verkoop van yen afwisselend op extremen tussen 150 en 75 per dollar om de paar jaar gedurende de twee decennia na de vastgoed buste van de jaren 1990.

Een uitbarsting van yensterkte

Kijk vooruit en het is niet moeilijk om te zien waar een uitbarsting van yen-sterkte vandaan zou kunnen komen. Nu de beleidsrente in de VS en andere G7-landen eindelijk zakt en de carry trade verdwijnt, kan Japan zich aangemoedigd voelen om verder te “normaliseren” – in de overtuiging dat de decennia van deflatie na 1990 voorbij zijn.

Hoewel de markten nu denken dat Tokio nog terughoudender zal zijn om de rente weer te verhogen uit angst om de aandelenmarkt overhoop te halen, zoals eerder deze maand gebeurde, kan de laatste update van het BBP bemoedigend zijn, komt er binnenkort een nieuwe premier en zal de Amerikaanse Federal Reserve volgende maand waarschijnlijk toch beginnen met het verlagen van de rente.

De rente op Japanse benchmarkobligaties met een looptijd van twee jaar is teruggevallen tot onder de 30 basispunten, na de hoogste stand in 15 jaar van bijna 50 basispunten aan het begin van de maand. Alleen al daarom zal elke suggestie van een hogere rente een aanzienlijke herwaardering rechtvaardigen.

Key Takeaways

• De Bank of Japan is mogelijk van plan om de yen te verkopen in plaats van te ondersteunen.
• Een strijd van twee jaar tussen speculanten en de Japanse overheid eindigde met een daling van de yen tot bijna het laagste punt in vier decennia.
• De BOJ verhoogde de rente weer op 31 juli, waardoor de “carry-trade” zeepbel uiteenspatte en de aandelenmarkt korte golf van volatiliteit vertoonde.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.