Olieprijzen op weg naar tweede achtereenvolgende week van stijgingen

De olieprijzen waren klaar om de week hoger te eindigen, ondanks een lichte dip op vrijdag, toen optimisme over de Amerikaanse vraag het marktsentiment bleef stimuleren. De Brent crude futures leken op weg naar een wekelijkse stijging van 1,3 procent, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude futures met ongeveer 1,2 procent stegen. Op vrijdag daalde Brent 22 cent, of 0,3 procent, tot 80,82 dollar per vat tegen 0650 GMT, terwijl de WTI 30 cent, of 0,4 procent, daalde tot 77,86 dollar.

Recente economische cijfers uit de VS waren een belangrijke aanjager van het optimisme, met detailhandelsverkopen die de verwachtingen van analisten overtroffen en nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen die vorige week daalden. Dit heeft geleid tot hernieuwd optimisme over de Amerikaanse economische groei. “Ruwe olie maakte een ommekeer in recente verliezen toen positieve economische cijfers en zorgen over de aanbodzijde het beleggerssentiment stimuleerden,” zeiden analisten bij ANZ Research.

Geopolitieke factoren kunnen een rol gaan spelen

Analisten kijken nu naar geopolitieke spanningen om richting te geven, met waarschuwingen voor vergeldingsaanvallen van Iran tegen Israël na de moord op een Hamas-leider in Teheran. Ondertussen zijn de besprekingen begonnen om een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog te bereiken, die vrijdag in Doha worden hervat.

Chinese raffinaderijen hebben ook gewogen op de olieprijzen door de verwerkingsgraad van ruwe olie vorige maand sterk te verlagen als gevolg van de zwakke vraag naar brandstof. De Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) heeft haar vraagvooruitzichten voor dit jaar naar beneden bijgesteld, op basis van lagere verwachtingen voor China.

Sterke vraag blijft in VS

Ondanks de stijgende voorraden van ruwe olie vorige week, blijft de vraag naar benzine en distillaten sterk in de VS. Dit suggereert dat de olieprijzen mogelijk niet significant zullen dalen, ondanks enige bezorgdheid over een vertragende vraag in andere regio’s.

Key Takeaways

• De olieprijzen zullen de week naar verwachting hoger eindigen door optimisme over de vraag in de VS.
• De Brent crude futures lijken op weg naar een wekelijkse stijging van 1,3 procent, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude futures met ongeveer 1,2 procent zijn gestegen.
• Geopolitieke spanningen kunnen een rol gaan spelen nu analisten waarschuwen voor vergeldingsaanvallen van Iran tegen Israël.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.