Russische roebel bereikt laagste punt in 10 maanden ten opzichte van dollar na aanval op Koersk

De Russische roebel verzwakte tijdens de handelssessie van dinsdag tot een dieptepunt in 10 maanden ten opzichte van de dollar, na de onverwachte aanval van Oekraïne op de Russische Koersk-regio. De valuta veerde later echter op naar het openingsniveau tegen 1500 GMT. Tegen die tijd was hij nagenoeg onveranderd ten opzichte van de dollar.

De roebel was immers gedaald naar 96,60, het laagste niveau sinds 20 oktober 2023, voordat er herstel optrad. De roebel heeft 6,2 procent verloren sinds het begin van de aanval op 6 augustus. De handel in de belangrijkste valuta’s verschoof naar de over-the-counter (OTC) markt, waardoor het moeilijker is geworden om transparante en nauwkeurige prijsinformatie over deze valuta te verkrijgen, nadat westerse sancties werden ingevoerd op 12 juni. OTC-transacties vinden niet plaats op een centrale beurs, waardoor de prijzen minder goed gedocumenteerd of openbaar worden gemaakt.

Roebel verzwakt ten opzichte van dollar en euro

Ondanks de steun van hogere olieprijzen en de toegenomen netto dagelijkse verkoop van yuan door de centrale bank en het ministerie van Financiën, is de roebel verder verzwakt ten opzichte van de dollar en euro. Eendaagse roebel-dollar futures, die worden verhandeld op de Moscow Exchange en dienen als leidraad voor OTC-marktkoersen, daalden dinsdag met 0,4 procent tot 89,60.

De officiële wisselkoers van de centrale bank werd voor woensdag vastgesteld op 92,65, een stijging van 3 procent ten opzichte van de koers van dinsdag. De verzwakking van de roebel hield aan, ondanks steun van hogere olieprijzen en een toegenomen netto dagelijkse verkoop van yuan door de centrale bank en het ministerie van Financiën.

Analyse van OTC-markt

Volgens een analyse van de OTC-markt was de roebel tegen 1500 GMT met 1,3 procent verzwakt tot 12,07 ten opzichte van de Chinese yuan, die de meest verhandelde vreemde valuta in Moskou is geworden. De roebel noteerde 12,11 ten opzichte van de yuan, het zwakste punt sinds 24 juni.

De roebel stond 0,2 procent lager op 99,70 ten opzichte van de euro, volgens The London Stock Exchange (LSEG). De officiële wisselkoers van de centrale bank stond op 96,69 roebel voor de euro.

Key Takeaways

• De Russische roebel bereikte een dieptepunt in 10 maanden ten opzichte van de dollar na de aanval van Oekraïne op de Russische Koersk-regio.
• De valuta veerde op naar het openingsniveau, maar stond nog steeds 6,2 procent lager sinds het begin van de aanval.
• Ondanks steun van hogere olieprijzen en een toegenomen netto dagelijkse verkoop van yuan, is de roebel verder verzwakt ten opzichte van de belangrijkste valuta.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.