Cyprus staat klaar om toevlucht te bieden temidden van spanningen in Midden-Oosten

Cyprus is in opperste staat van paraatheid om te helpen bij de evacuatie van Europeanen en andere nationaliteiten als het conflict in het Midden-Oosten verergert. Het eiland in de Middellandse Zee heeft een lange geschiedenis als toevluchtsoord voor mensen die oorlogsgebieden ontvluchten.

De meest oostelijke staat van de Europese Unie heeft in het verleden al een cruciale rol gespeeld als evacuatiehub. In 2006 hielp het bij het vertrek van ongeveer 30.000 mensen uit Libanon toen de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah oplaaiden. Vandaag is Cyprus klaar om dit opnieuw te doen, indien nodig.

Voorbereidingen aan de gang

“We zijn er klaar voor”, zegt Yiannis Antoniou, plaatsvervangend woordvoerder van de regering van Cyprus. “We hebben een specifiek plan geactiveerd, ESTIA, dat beproefd is. De autoriteiten van het eiland zijn bereid om onderdanen van andere landen op te vangen die gedwongen worden om het crisisgebied te ontvluchten.

Antoniou bevestigde dat ongeveer 10 landen naar de regeling hebben geïnformeerd, hoewel er nog geen formeel verzoek is ingediend. Als een massale evacuatie nodig zou zijn, zou het waarschijnlijk gaan om luchttransport, met de luchthaven van Larnaca op Cyprus als de primaire hub voor het coördineren van de inspanningen.

Coördinatie en infrastructuur

Het Joint Rescue Coordination Centre in Larnaca zal een sleutelrol spelen bij het organiseren van evacuaties. Deze 24/7 operatie is al begonnen met het opzetten van tenten en veldbedden op het terrein, die gebruikt zullen worden om aankomsten te verwerken.

De Cypriotische autoriteiten hebben het belang benadrukt van de unieke positie van hun eiland als brug tussen Oost en West. Het land onderhoudt al van oudsher goede betrekkingen met alle buurlanden en wil een steunpilaar blijven voor veiligheid en stabiliteit in de regio.

Klaar om te reageren

Mocht een massale evacuatie nodig zijn, dan is Cyprus bereid tijdelijk onderdak te bieden aan mensen die het conflict ontvluchten. Antoniou benadrukte de capaciteit en infrastructuur van het eiland: “We hebben de capaciteit, de infrastructuur.”

De wereld kijkt angstig toe hoe de spanningen in het Midden-Oosten blijven escaleren. Terwijl de situatie zich ontvouwt, blijft het duidelijk dat Cyprus klaar staat om een cruciale rol te spelen als toevluchtsoord en het bieden van stabiliteit voor degenen die getroffen zijn door het conflict.

Key takeaways

• Cyprus bereidt zich voor om te helpen bij de evacuatie van Europeanen en onderdanen van anderelanden als het conflict in het Midden-Oosten verergert.
• De eilandnatie heeft een lange geschiedenis van toevluchtsoorden bieden aan mensen die oorlogsgebieden ontvluchten.
• De Cypriotische autoriteiten hebben een specifiek plan geactiveerd, ESTIA, dat zijn waarde heeft bewezen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.