WHO roept noodcomité bijeen om internationaal risico van pokkenuitbraak te beoordelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangekondigd dat een noodcomité bijeengeroepen zal worden om te bespreken of de huidige uitbraak van mpox (soort pokken) in de Democratische Republiek Congo een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang vormt. De beslissing wordt genomen nu de uitbraak zich blijft verspreiden en er gevallen zijn gemeld in vier buurlanden: Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda.

De WHO heeft sinds begin 2023 meer dan 27.000 gevallen van waterpokken bevestigd, met meer dan 1.100 sterfgevallen tot gevolg, voornamelijk onder kinderen. Het agentschap maakt zich zorgen over de mogelijkheid van verdere internationale verspreiding binnen en buiten Afrika.

Wereldwijde reactie in gang

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft besloten een noodcommissie bijeen te roepen om de situatie te beoordelen. Deze groep internationale experts zal technisch advies en aanbevelingen geven aan de WHO-directeur over de vraag of de uitbraak een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang” is.

De WHO heeft al stappen ondernomen door 1 miljoen dollar vrij te maken uit het noodfonds van de WHO voor noodsituaties. Daarnaast werkt het agentschap aan het versnellen van de toegang tot pokkenvaccins. Zowel het Jynneos-vaccin van Bavarian Nordic als het LC16-vaccin van KM Biologics zijn goedgekeurd voor gebruik in Congo.

Nieuwe variant verspreidt zich gemakkelijk

De huidige uitbraak begon met de variant die bekend staat als Clade I, maar is sindsdien verschoven naar een meer besmettelijke variant die Clade Ib wordt genoemd. Deze lijkt zich gemakkelijk te verspreiden door routinematig nauw contact, vooral onder kinderen. De aanwezigheid van de Clade Ib-variant is bevestigd in Kenia, Rwanda en Oeganda. Burundi is nog bezig met het analyseren van hun gevallen.

De WHO merkt op dat mpox geen nieuw virus is. Het virus spreidde zich eerder wereldwijd in 2022. Hoewel deze uitbraak is geëindigd, blijft het virus een bedreiging voor de gezondheid. Het agentschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten en geeft advies aan de getroffen landen.

Belangrijkste punten

• WHO roept noodcomité bijeen om internationaal risico van uitbraak van mpox te beoordelen.
• Behalve in de Democratische Republiek Congo verspreidt de uitbraak zich over vier buurlanden: Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda
• Meer dan 27.000 gevallen van mpox bevestigd sinds begin 2023, met meer dan 1.100 doden, voornamelijk onder kinderen

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.