Het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef, wordt bedreigd door een ongeziene stijging van de temperatuur in de oceaan. Volgens een recent onderzoek zijn de wateren rond de kust van Queensland in Australië de afgelopen 64 jaar gemiddeld 0,12°C per decennium warmer geworden.
Het onderzoek biedt een zeldzaam inzicht in de historische context van de invloed van klimaatverandering op het rif. Wetenschappers van universiteiten uit heel Australië analyseerden koraalmonsters die dateren uit 1618, wat een uniek perspectief biedt op oceaantemperaturen die eeuwen teruggaan. In combinatie met gegevens van schepen en satellieten laten de resultaten zien dat de temperatuur van de oceaan honderden jaren stabiel is geweest, totdat deze rond 1900 begon te stijgen door de invloed van de mens.
In het onderzoek werd een gemiddelde jaarlijkse opwarming van 0,12°C per decennium waargenomen van 1960 tot 2024. Sinds 2016 heeft het rif vijf opeenvolgende zomers van massale koraalverbleking doorgemaakt, waarbij grote delen van het rif wit worden door hittestress, waardoor ze een groter risico lopen om te sterven.
De verwoestende impact van klimaatverandering
“Het is moeilijk te begrijpen hoe dat tijdens ons leven kan gebeuren”, zegt Benjamin Henley, een academicus aan de Universiteit van Melbourne en een van de co-auteurs van het onderzoek. “Dus het is heel, heel triest.” Het laatste temperatuurpunt van januari tot maart van dit jaar was het hoogste ooit gemeten.
Koraalriffen spelen een vitale rol in het beschermen van kustlijnen tegen erosie, het bieden van habitats voor duizenden vissoorten en het genereren van aanzienlijke inkomsten uit toerisme. Ten minste 54 landen en regio’s hebben sinds februari 2023 te maken gehad met massale verbleking van hun riffen als gevolg van de opwarming van het oppervlaktewater van de oceaan door de klimaatverandering.
Dringende actie nodig
Het onderzoek benadrukt de dringende noodzaak voor actie om de uitstoot te verminderen en het rif te beschermen. “Australië moet meer ambitie tonen, meer actie ondernemen en meer toezeggingen doen om klimaatverandering tegen te gaan en onze grootste natuurlijke rijkdom te beschermen”, zegt Lissa Schindler, campagneleider van het Great Barrier Reef bij de Australian Marine Conservation Society.
Terwijl ’s werelds grootste levende ecosysteem achteruit blijft gaan, blijft de vraag: kunnen we op tijd handelen om dit iconische wonder te redden?
Key takeaways
• Het Great Barrier Reef wordt bedreigd door stijgende oceaantemperaturen.
• De wateren rond de kust van Queensland in Australië zijn de afgelopen 64 jaar gemiddeld 0,12°C per ecennium warmer geworden.
• Koraalriffen spelen een vitale rol in het beschermen van kustlijnen tegen erosie, het bieden van habitats voor duizenden vissoorten en het genereren van aanzienlijke inkomsten uit toerisme.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!