De goudmijnbouwers van de wereld staan voor een enorme uitdaging. De World Gold Council (WGC) heeft gerapporteerd dat toegankelijke gouddeposito’s steeds schaarser worden. “Hierdoor wordt het moeilijker om mijnen te vinden, vergunningen te verlenen, te financieren en te exploiteren”, zegt John Reade, WGC’s Chief Market Strategist. Volgens de WGC zal de wereldwijde mijnproductie in 2023 een bescheiden stijging van slechts 0,5 procent laten zien ten opzichte van het voorgaande jaar.
De trend is duidelijk: de groeipercentages zijn de afgelopen jaren gedaald. In 2022 steeg de productie met 1,35 procent tegenover 2,7 procent het jaar daarvoor. In 2020 daalde de wereldwijde goudproductie voor het eerst in tien jaar met 1 procent.
John Reade benadrukte dat het overkoepelende verhaal er een is van strijd voor de mijnindustrie om de productiegroei op peil te houden na een decennium van snelle expansie dat begon rond 2008. Hij merkte op dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe goudafzettingen te ontdekken, omdat veel potentiële gebieden al verkend zijn.
Uitdagingen op het gebied van vergunningen en infrastructuur
WGC benadrukte dat grootschalige goudwinning een kapitaalintensieve onderneming is, waarbij vaak 10 tot 20 jaar exploratie en ontwikkeling nodig is voordat een mijn operationeel wordt. Zelfs tijdens de exploratie is de kans klein dat een ontdekking uitmondt in een productieve mijn: slechts ongeveer 10 procent van de wereldwijde goudvondsten wordt levensvatbaar geacht voor mijnbouw.
“Het verkrijgen van vergunningen die nodig zijn voordat mijnbouwbedrijven van start kunnen gaan, kan jaren duren”, aldus Reade. De toenemende problemen bij het verkrijgen van vergunningen zal de strijd van de industrie om de productiegroei op peil te houden alleen maar verergeren.
Daarnaast zijn veel voorgestelde mijnbouwprojecten gesitueerd in afgelegen gebieden die niet beschikken over de noodzakelijke infrastructuur zoals wegen, elektriciteit en water. Dit verhoogt de kosten voor het bouwen en financieren van deze activiteiten.
Voorraad en vraag
Volgens de beste schattingen die momenteel beschikbaar zijn, is er in de loop van de geschiedenis ongeveer 212.582 ton goud gedolven, waarvan ongeveer tweederde sinds 1950.
Omdat goud vrijwel onverwoestbaar is, bestaat bijna al dit metaal nog steeds in de een of andere vorm.
De belangrijkste feiten:
• De wereldwijde goudmijnexploitanten staan voor een enorme uitdaging door slinkende voorraden.
• De wereldwijde mijnproductie vertoonde in 2023 een bescheiden stijging van slechts 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
• De groeipercentages zijn de afgelopen jaren gedaald en de trend is duidelijk.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!