Klimaatwijzigingen treffen Noorse zalmkwekerij

Noorwegen, ’s werelds grootste producent van gekweekte Atlantische zalm, wordt geconfronteerd met de gevolgen van barre klimaatomstandigheden. Een ongewoon strenge winter, gevolgd door het klimaatfenomeen El Nino, die ervoor zorgt dat temperaturen globaal stijgen, heeft de vissterfte dit jaar tot nu toe opgedreven tot een record van 16,7 procent, volgens het Noorse Veterinaire Instituut. Tot overmaat van ramp kreeg de sector ook te kampen met het hoogste record in aanvallen van kwallen in de laatste 20 jaar.

“Weerspatronen zijn onvoorspelbaar en extreem geweest”, zegt Carnegie-analist Philip Scrase. “Deze winter was bijna een perfecte storm voor de industrie als het gaat om uitdagende kweekomstandigheden.”

Record vissterfte en toenemende zorgen

De recordhoge temperaturen en het warmere water vergroten de dreiging van zeeluis voor zalmkwekers. De behandeling ervan zorgt voor stress bij de vissen en door de vaccins zijn ze vatbaarder voor andere ziekten. Om dit tegen te gaan, testen bedrijven zoals Leroy Seafood speciale onderwaterkooien diep in zee om de luizen op afstand te houden.

Kwekers houden jonge zalm ook langer in faciliteiten op het land om ze te beschermen tegen de barre klimaatomstandigheden, maar dit heeft de sterftecijfers niet verbeterd. Sommige faciliteiten werken op te hoge temperaturen, maar hierdoor worden de organen van de vissen te groot en sterven ze wanneer ze in het zeewater terechtkomen.

Zalmexport

De zalmexport is goed voor ongeveer 2 procent van het Noorse BBP, met een export van 1,2 miljoen ton zalm ter waarde van 11,2 miljard dollar vorig jaar, volgens de Norwegian Seafood Council. Om de reputatie van de industrie te beschermen heeft Noorwegen de export van gewonde vis, geclassificeerd als zalm van lage kwaliteit, verboden.

Dit dwingt kwekers om in eigen land meer laagwaardige zalm te verwerken tot hoogwaardige producten zoals filets of gerookte producten die ze legaal in het buitenland kunnen verkopen. Kwekers met fileer-capaciteit staan echter onder druk door een gebrek aan arbeidskrachten die nodig zijn om de grotere volumes te verwerken.

Somber vooruitzicht

Producenten Mowi en Grieg Seafood upgraden hun verwerkingsfaciliteiten om de uitdagingen aan te gaan. Analisten twijfelen echter aan het vermogen van de industrie om de kweekvolumes op peil te houden. SalMar heeft eerder dit jaar zijn prognose voor 2024 verlaagd, terwijl andere grote spelers hun prognoses ongewijzigd hebben gelaten.

Kontali, een leverancier van aquacultuurgegevens, heeft zijn raming voor de volumegroei in 2024 voor Noorwegen en de wereldmarkt bijgesteld naar slechts 1 procent, als gevolg van de lagere biomassa op zee. Analisten verwachten dat veel kwekers dit jaar moeite zullen hebben om hun volumedoelstellingen te halen.

“We hebben nog geen materiële verlagingen van de kweekvolumes gezien, maar de ‘buffer’ in de volumerichting is zeker aangetast en verminderd”, zeggen Christian Olsen Nordby en Kristoffer Haugland van Arctic Securities.

Key takeaways

• De Noorse zalmkwekerij heeft te maken met barre klimatologische omstandigheden en een record vissterfte.
• De zalmexport is goed voor ongeveer 2 procent van het jaarlijkse BBP van Noorwegen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.