Protesten in Venezuela nemen toe

Duizenden Venezolanen zijn gisteren in het Zuid-Amerikaanse land de straat opgegaan om te protesteren tegen de betwiste verkiezingen. President Nicolas Maduro vertelde zijn aanhangers dat zo’n 2.000 mensen waren gearresteerd tijdens protesten tegen de uitslag.

De verkiezingsautoriteit van Venezuela riep Maduro uit tot winnaar in de stemming van afgelopen zondag, met 51 procent tegen 46 procent voor oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez.

Maduro waarschuwt voor “maximale bestraffing”

“Deze keer zal er geen vergiffenis zijn”, zei Maduro tegen aanhangers tijdens een bijeenkomst in Caracas, waar hij zei dat er zo’n 2.000 mensen zijn opgepakt in verband met “misdaden” tijdens de protesten. Hij beloofde “maximale bestraffing”. Maduro’s aanhangers zeiden dat ze de democratie verdedigden.

Elders marcheerden aanhangers van de oppositie om gerechtigheid te eisen, aangemoedigd door de aanwezigheid van leider Maria Corina Machado, die zaterdag uit haar schuilplaats kwam om mee te demonstreren in de straten van Caracas. “Net zoals we er lang over hebben gedaan om de verkiezingsoverwinning te behalen, komt er nu een fase die we dag voor dag innemen, maar we zijn nog nooit zo sterk geweest als vandaag, nog nooit,” zei Machado tegen aanhangers in Caracas.

Protesten nemen toe in heel Venezuela

Aanhangers waren blij Machado op straat te zien nadat de leider donderdag in een opiniestuk voor de Wall Street Journal had gezegd dat ze ondergedoken zat en voor haar leven vreesde. Naast Caracas vonden demonstraties plaats in steden als Valencia, Maracaibo en San Cristobal.

Tot nu toe zijn er minstens 20 mensen gedood tijdens de protesten na de verkiezingen, volgens belangengroepen, waaronder Human Rights Watch uit de VS. Ongeveer 1.200 anderen zijn gearresteerd in verband met de demonstraties, volgens de regering. In de loop van de week zijn er enkele Venezolanen buiten politiebureaus verschenen op zoek naar nieuws over hun gevangen familieleden.

Regionale instanties dringen aan op vrede en hervormingen

De Organisatie van Amerikaanse Staten drong aan op vrede in Venezuela in de aanloop naar de geplande demonstraties. “Vandaag dringen we erop aan dat er niet nog een politieke gevangene bijkomt, noch nog een gemarteld persoon, noch nog een verdwenen persoon, noch nog een vermoord persoon,” zei de OAS, die deze week de verkiezingsuitslag onbetrouwbaar noemde.

De belangrijkste feiten

  • Duizenden Venezolanen protesteerden tegen de betwiste verkiezingsuitslag, waarbij president Maduro de demonstranten waarschuwde voor “maximale bestraffing”
  • Aanhangers van de oppositie demonstreerden om gerechtigheid te eisen en verkiezingsfraude aan te klagen
  • Volgens belangengroepen zijn er minstens 20 mensen gedood tijdens de protesten na de verkiezingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.