UK boort 880 miljoen pond aan “slapende” fondsen aan voor sociale en groene projecten

De financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk, de Financial Conduct Authority (FCA), heeft aangekondigd dat ze het aantal “slapende” tegoeden uitbreidt om een potentieel extra bedrag van 880 miljoen pond aan te boren voor de financiering van sociale en milieuprojecten in een krappe economie. Slapend geld is geld dat al minstens 15 jaar onaangeroerd op bankrekeningen staat en waarvan het niet is gelukt om de eigenaar te achterhalen.

De financiële instellingen kunnen het geld vrijwillig overmaken aan een erkend terugvorderingsfonds voor distributie, hoewel een opgespoorde eigenaar van het geld het kan terugvorderen. Sinds 2011 heeft het Britse Dormant Assets Scheme (DAS) meer dan 745 miljoen pond vrijgemaakt voor sociale en milieu-initiatieven van meer dan 1,35 miljard pond aan slapende bank- en building society-rekeningen.

Nieuwe kansen voor sociale en milieuprojecten

De uitbreiding van de regeling kan naar schatting nog eens 880 miljoen pond vrijmaken, die beschikbaar komt voor de financiering van sociale en milieu-initiatieven. De FCA heeft verklaard dat in totaal ongeveer 240 miljoen pond beschikbaar zal komen door de uitbreiding van de DAS.

De regering heeft geschat dat elke cent telt voor de nieuwe Labourregering die te maken heeft met krappe overheidsfinanciën. “De regering heeft geschat dat er in totaal ongeveer 240 miljoen pond beschikbaar zal komen uit de uitbreiding van de DAS om sociale en milieu-initiatieven te financieren,” aldus een woordvoerder.

Rechten van klanten beschermd

Na een openbare raadpleging zei de FCA vrijdag dat de regeling zal worden uitgebreid naar slapende beleggingsactiva en geld dat namens een klant wordt aangehouden. De voorstellen moeten ertoe leiden dat er meer geld vrijkomt voor goede doelen uit beleggingsactiva en geld van klanten dat naar de DAS wordt overgeheveld.

“Tegelijkertijd moeten onze voorstellen klanten die het recht hebben om slapende activa terug te vorderen, in staat stellen om dit zonder vertraging of problemen te doen, waardoor een passende mate van bescherming voor consumenten wordt gewaarborgd”, aldus de FCA in haar definitieve beleidsverklaring.

Kortom, de uitbreiding van het UK Dormant Assets Scheme zal naar verwachting aanzienlijke fondsen vrijmaken voor sociale en milieuprojecten en een impuls geven aan de krap bij kas zittende economie.

Belangrijkste punten

• De Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk heeft het aantal “slapende” activa uitgebreid om 880 miljoen pond vrij te maken voor sociale en milieuprojecten.
• Door de uitbreiding komt er 240 miljoen pond extra beschikbaar uit het Dormant Assets Scheme.
• De regeling is bedoeld om de krap bij kas zittende economie een impuls te geven door veel geld vrij te maken voor sociale en milieu-initiatieven.

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.