Premier De Croo moet even de puntjes op de i zetten na een brief van Prinses Delphine

Prinses Delphine, de halfzus van koning Filip, schreef een brief naar ontslagnemend premier Alexander De Croo (Open Vld). Daarin klaagt ze aan dat ze niet wordt uitgenodigd voor sommige ceremonies. De Croo moet nog eens uitleggen hoe dat zit.

In het nieuws: De Croo komt met een logisch antwoord, “Ze heeft geen officiële functie”.

  • Vrijdag lekte een brief van Prinses Delphine in Het Laatste Nieuws. De brief, die ze via haar advocaat naar premier De Croo stuurde, haalde aan dat ze het jammer vindt dat ze minder uitgenodigd wordt op officiële gelegenheden. Ze voelt zich anders behandeld dan prinses Astrid en prins Laurent, de zus en broer van koning Filip.
  • Maar volgens De Croo is het duidelijk. Doordat prinses Delphine geen officiële functie heeft, wordt ze minder uitgenodigd. “Personen die worden uitgenodigd voor die evenementen, voeren een officiële functie uit in ons land. Een deel van de koninklijke familie heeft een officiële functie, prinses Delphine niet”, legt De Croo uit.
  • Delphine ontvangt dan ook geen dotatie. In ruil daarvoor hoeft ze geen verantwoording af te leggen over de dingen die ze onderneemt en hoeft ze geen toestemming te vragen aan de regering. Zo kan Delphine makkelijk deelnemen aan tv-programma’s zoals Dancing with the Stars op VTM. Anderzijds verschijnt ze dus niet op bijeenkomsten voor onder andere Koningsdag en de gestelde lichamen. Op het defile tijdens de nationale feestdag was prinses Delphine wel aanwezig.
  • Achteraf bekeken zegt de prinses dat ze geen controverse wilde uitlokken. Dat laat haar advocaat Marc Uyttendaele weten. “Ze kreeg te horen dat dit gerechtvaardigd werd door het feit dat ze geen toelage uit de staatskas ontvangt – iets waar ze ook nooit om gevraagd heeft”. Delphine betreurt het ook dat haar vertrouwelijke brief naar De Croo lekte.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.