Derde van Europese kantoorbanen verdwijnen bij Unilever

Unilever begint aan grote herstructureringsinspanningen en schrapt derde van Europese kantoorbanen

Unilever, een gigant op het gebied van consumentengoederen, heeft plannen aangekondigd om een aanzienlijk aantal kantoorbanen in Europa te schrappen tegen het einde van 2025. Dit als onderdeel van haar inspanningen om de groei te herstellen en het vertrouwen van investeerders te stimuleren. Deze ingrijpende herstructurering zal naar verwachting gevolgen hebben voor zo’n 3.200 functies verspreid over het hele continent.

Het nieuws komt op het moment dat CEO Hein Schumacher zijn inspanningen voortzet om het bedrijf, dat de afgelopen jaren ondermaats presteerde, te transformeren. Het productiviteitsprogramma, dat eerder dit jaar werd aangekondigd, beoogt wereldwijd ongeveer 7.500 banen te schrappen.

Schrapping van banen om groei aan te zwengelen

Volgens Unilevers Chief Human Resources Officer, Constantina Tribou, zal het verwachte netto-effect op functies in Europa tussen de 3.000 en 3.200 zijn tegen het einde van 2025. Deze stap markeert een belangrijke verschuiving voor het bedrijf. Unilever heeft reeds stappen ondernomen om zijn bedrijfsvoering te vernieuwen als onderdeel van zijn plannen om de groei nieuw leven in te blazen.

In maart kondigde Unilever plannen aan om haar ijsactiviteiten, thuisbasis van populaire merken zoals Magnum en Ben & Jerry’s, af te stoten. Deze beslissing werd gezien als een belangrijke stap om de groei van het bedrijf nieuw leven in te blazen. Het schrappen van de laatste banen is een andere stap die is gericht op het stroomlijnen van de activiteiten en het leveren van waarde aan aandeelhouders.

Schokgolven

Het nieuws heeft schokgolven door het bedrijf gestuurd en sommige werknemers zullen hun baan verliezen. Hermann Soggeberg, hoofd van Unilevers Europese Ondernemingsraad, heeft zich uitgesproken tegen de beslissing. Hij stelt dat het een verkeerde benaming is om de bezuinigingen een “productiviteitsprogramma” te noemen, terwijl mensen die gewerkt hebben en productief zijn geweest nu hun baan dreigen te verliezen.

Voor beleggers zal het nieuws waarschijnlijk worden gezien als een positief teken dat Unilever concrete stappen neemt om haar achterblijvende resultaten aan te pakken. Miljardair activistisch belegger en bestuurslid Nelson Peltz is een uitgesproken voorstander van verandering bij het bedrijf. Zijn aanwezigheid in het aandeelhoudersregister kan hebben bijgedragen aan de druk op Unilever om doortastende actie te ondernemen.

Waarde creëren voor aandeelhouders

Zoals Jack Martin, portefeuillemanager bij Oberon Investments, opmerkt: “Er was duidelijk een ommekeer nodig bij een ondermaats presterend bedrijf… De verkoop van de ijsactiviteiten was de eerste stap, maar de maatregelen om het personeelsbestand in de komende maanden te stroomlijnen laten zien dat er nog veel werk moet worden verzet om waarde te creëren voor de aandeelhouders.”

Met deze aanzienlijke banenreductie in het vooruitzicht zullen Unilevers werknemers en investeerders nauwlettend volgen hoe het bedrijf zijn plannen uitvoert. Terwijl de consumentengigant zijn reis naar transformatie voortzet, is één ding duidelijk: er is verandering op komst bij Unilever.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.