Vooruit ging stevig op de rem staan om al formatiegesprekken op te starten voor een federale regering. Informateur Bart De Wever werd daardoor preformateur, en moet dus zijn gesprekken verder zetten. Kopstuk Conner Rousseau (Vooruit) legt uit wat zijn partij tegen de borst stuit.
In het nieuws: Rousseau vindt dat er te weinig gepraat is en heeft ook te weinig zekerheden gekregen.
- “We hebben maar 1 gesprekje van amper 2 uur gehad. Dat is bitter weinig om te weten waaraan je begint. We willen gerust constructief zijn, we willen hervormen, we willen de koopkracht van de mensen versterken. Maar dan moeten andere partijen ook wel uitspreken dat ze dat ook willen doen”, steekt Rousseau van wal bij VRT NWS.
- “Als men spreekt over een centrumrechtse regering, dan heeft Vooruit daar geen plaats in en dan duwt men ons uit die formatie. (…) Uiteraard hebben wij wel een signaal nodig: wat voor project wordt dat? Wij doen niet zomaar mee om mee te doen, wel om een verschil te maken.” Rousseau wijst daarbij niet alleen De Wever met de vinger, maar het signaal moet komen van “de groep die aan de onderhandelingen moet beginnen”.
- Daarbij is de vaagheid van de informateursnota van De Wever kop van Jut. De coalitiepartners willen “fiscale rechtvaardigheid versterken”, staat daar te lezen, maar er is nog niet uitgewerkt hoe dat moet. Vooruit denkt zelf aan hogere belastingen voor de grootste vermogens. “Als alleen ‘Janine Modaal’ dat zal moeten betalen, passen wij”, aldus Rousseau. Hij vraagt “een duidelijker signaal” dat hun grieven gehoord worden.
- Gezondheidszorg blijft ook een belangrijk punt voor Vooruit, wat ook nog niet duidelijk genoeg is, meent Rousseau. “Er staan nog zoveel mensen op de wachtlijsten, het personeel heeft het zo zwaar. We moeten de ambitie durven uitspreken dat we dat willen verbeteren.”