De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft een drastisch plan voorgesteld om het extreem lage geboortecijfer in het land op te krikken. Mannen die hun vasectomie ongedaan maken, kunnen namelijk een premier van 1 miljoen won (675 euro) krijgen.
De achtergrond: Zuid-Korea kampt al langer met een dramatisch laag geboortecijfer. Met gemiddeld 0,72 kinderen per vrouw heeft het land het laagste geboortecijfer ter wereld. Dat cijfer blijft bovendien jaar na jaar dalen. In Zuid-Korea is Seoul – een metropool met 9,6 miljoen inwoners – de regio met het laagste geboortecijfer. Daar bedraagt het amper 0,55 kinderen per vrouw. Om een bevolkingsaantal in stand te houden is een geboortecijfer van 2,1 kinderen per vrouw nodig.
- Zuid-Korea beseft dat het op een demografische ramp afstevent en wil dat lage geboortecijfer dan ook aanpakken. Eerder deze maand lanceerde president Yoon Suk-yeol het idee om een ministerie van Contraplanning tegen het Lage Geboortecijfers op te richten. Toen riep hij het lage aantal geboortes ook uit als “nationale noodsituatie”.
Begroting van Seoul
Het stadsbestuur van Seoul is ook van plan om drastische maatregelen te nemen om hun lage geboortecijfer op te krikken. In het zopas vrijgegeven begrotingsvoorstel is een enorm bedrag voorzien voor “vruchtbaarheidsgerelateerde voorzieningen”. Dat meldt The Washington Post.
- 1,5 miljoen euro wordt toegewezen aan openbare trouwlocaties.
- 5,4 miljoen euro is voorzien voor medische zorgen voor zwangere vrouwen boven de 35 jaar.
Al deze zaken moeten helpen om “de financiële lasten te verlichten voor gezinnen die zwanger willen worden”. Het lage geboortecijfer in Zuid-Korea wordt namelijk toegeschreven aan de moeilijkheden bij het combineren van kinderopvang en een carrière, en aan de hoge kosten van het opvoeden van kinderen.
Vasectomie
De meest opvallende maatregel waarvoor in Seoul budget is voorzien, is ongetwijfeld het laten terugbetalen van het ongedaan maken van een vasectomie of het afbinden van de eileiders. Daarvoor is 100 miljoen won (67.500 euro) voorzien. Dat moet voor helpen om zo’n 100 mensen financieel te ondersteunen om deze vasectomie of afbinding van de eileiders ongedaan te maken.
Het beleid van Seoul is in Zuid-Korea alvast geen alleenstaand geval. Volgens lokale media hebben ruim dertig lokale overheden soortgelijke initiatieven genomen.