Klaus Schwab, de Duitse professor die in 1971 het Wereld Economisch Forum oprichtte, stopt in januari als uitvoerend voorzitter.
In het nieuws: Einde van een tijdperk bij het WEF, dat vooral bekend is van de jaarlijkse bijeenkomst van de groten der aarde in het Zwitserse Davos. Zijn 86-jarige stichter Klaus Schwab bereidt zijn aftreden voor, zo melden verscheidene media op basis van een interne mail.
- De Duitse professor zou in januari zijn functie als uitvoerend voorzitter neerleggen en doorschuiven naar een toezichthoudende positie meer in de luwte.
- Wie Schwab zal opvolgen, is nog niet duidelijk. De 58-jarige Børge Brende, voormalig Noors minister van Buitenlandse Zaken, is de huidige nummer twee van de organisatie.
- Tegen de volgende editie van het WEF-congres eind januari 2025 zou de opvolger bekend moeten zijn.
Meer achtergrond: Klaus Schwab bouwde het WEF uit tot een indrukwekkende, maar controversiële organisatie.
- Op het jaarlijkse WEF-congres komen CEO’s, toppolitici en beroemdheden samen om over de grote wereldthema’s te debatteren.
- Schwab koos destijds het Zwitserse skioord Davos als setting voor de informele babbels.
- Het WEF kreeg evenwel vaak kritiek omwille van zijn elitaire en kapitalistische karakter.
- Geleidelijk aan stelde de organisatie zich ook open voor middenveldorganisaties en ngo’s.
- De non-profit stichting heeft haar hoofdkantoor in Genève, met afdelingen in New York, Peking en Tokio. De organisatie heeft inmiddels ongeveer 600 medewerkers wereldwijd.
Complottheorieën
Ingezoomd: Schwab werd – net als het WEF zelf – het voorwerp van allerhande complottheorieën.
- De complottheorieën rond Schwab kenden een wildgroei nadat hij in volle coronacrisis pleitte voor een “great reset”.
- Daarmee bedoelde hij een sterkere bijsturing van de markteconomie door de overheid, stimuleringsprogramma’s voor de groene economie en meer samenwerking op het vlak van gezondheidstechnologie.
- Maar complotdenkers zagen er een plan in om kritische burgers de mond te snoeren.