Uit het jongste jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in maart 175.000 jobs zijn bijgekomen. Daarmee is de arbeidsmarkt fors afgekoeld in vergelijking met april. Toen werden er maar liefst 315.000 gecreëerd. Het zwakkere jobrapport is goed nieuws voor de Federal Reserve.
In het nieuws: De Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af.
- In april zijn er 175.000 jobs bijgekomen, tegenover 315.000 in maart. Dat is de kleinste toename van de voorbije zes maanden. Het jobcijfer ligt ook lager dan verwacht. De economen hadden 240.000 extra banen voorspeld.
- De werkloosheidsgraad zit in de lift. Die steeg de voorbije maand met 0,1 procentpunt tot 3,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds januari 2022.
- Tot slot stijgen de lonen minder fors dan verwacht. Volgens het jobrapport zijn die in vergelijking met vorig jaar met 3,9 procent gestegen. Op maandbasis tekende het Amerikaanse ministerie van Arbeid een toename met 0,2 procent op.
Waarom is dat alles goed nieuws voor de Fed?
Details: Een afkoelende arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve wat meer ademruimte.
- Ondanks de Amerikaanse renteverhogingen, bleef de arbeidsmarkt zeer krap. Daardoor kunnen werknemers hogere lonen eisen, met extra koopkracht als gevolg. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al meermaals aangegeven dat een zwakkere arbeidsmarkt één van de vereisten is om de rente te verlagen.
- Het verstrakkende geldbeleid begint (op het eerste gezicht) een duidelijk effect te hebben op de Amerikaanse groei. Zo toonden cijfers van het ministerie van Handel onlangs aan dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met maar 1,6 procent is gegroeid op jaarbasis, tegenover 3,4 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
Maar: Ondanks een afkoeling van de arbeidsmarkt, is een eerste renteverlaging in juni heel onwaarschijnlijk.
- Tijdens de jongste rentevergadering – toen de Fed opnieuw de pauzeknop heeft ingedrukt – zei Powell dat de centrale bank geen vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen de inflatie. Daarmee hintte hij dus op een later dan verwachte renteverlaging.
- De Amerikaanse inflatie zit immers opnieuw in de lift. De Amerikaanse prijzen waren in maart met gemiddeld 3,5 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In februari bedroeg de inflatie 3,2 procent.
- Daarenboven toont de favoriete maatstaf van de Fed aan dat de kerninflatie in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen naar 3,7 procent (op jaarbasis), tegenover 2 procent in het vierde kwartaal 2023.
- Het jobrapport en de Amerikaanse groeivertraging geeft Steve Rick, hoofdeconoom bij de verzekeringsmaatschappij TruStage, toch hoop dat de Fed dit jaar twee keer het mes zal zetten in de rente. De geldmarkt daarentegen gaat uit van slechts één renteknip dit jaar. Die zou er in september komen, volgens de huidige verwachtingen.