Ook Guy Verhofstadt (Open Vld) gehackt in Chinese spionagezaak

Niet alleen Els Van Hoof (cd&v) is slachtoffer van een Chinese hack, nu duiken er nog meer namen op in dezelfde zaak. Ook de computer van ex-premier en Europees boegbeeld Guy Verhofstadt (Open Vld) werd gehackt.

In het nieuws: Guy Verhofstadt is de meest opvallende naam van vijf Belgen wiens computer aangevallen werd.

  • Vorige week kwam door een FBI-rapport aan het licht dat Chinese hackers, het collectief APT31, middels emails met daarin een besmette afbeelding waren binnengeraakt in de computers van de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken Van Hoof en ondervoorzitter Samuel Cogolati (Ecolo). Dit omdat ze beiden lid waren van het IPAC, een internationale vereniging van parlementariërs die zich bezig houdt met de mensenrechten in China.
  • Nu is Le Soir te weten gekomen dat er in dat rapport nog drie andere Belgen genoemd worden die zo’n mail ontvangen en geopend hebben. Het gaat om federaal parlementslid Georges Dallemagne (Les Engagés) en de Europese parlementsleden Guy Verhofstadt (Open Vld) en Hilde Vautmans (Open Vld).
  • Maar geluk bij een ongeluk: de hackers hebben weinig schade kunnen aanrichten. Het IP-adres, browser en mogelijk ook de locatie van de computer werden doorgestuurd. “In een volgende golf kan er met de doorgestuurde gegevens wel makkelijker worden gehackt”, legt de directeur van IPAC, Luke de Pulford, uit.

Enkel Ecolo op de hoogte

Om te volgen: De vijf vragen dat de Belgische regering maatregelen neemt.

  • In een gezamenlijke reactie halen de vijf slachtoffers uit naar China. “Dit was geen aanval op een specifieke politieke partij of een bepaald land. Het was een aanval op elke politicus die het regime van Beijing durft te trotseren. We willen daarom deze acties die het hart raken van de democratische waarden die ons verbinden, unaniem veroordelen, ongeacht onze politieke kleuren.”
  • Ze vragen dat België de aanvallen van APT31 collectief veroordeelt, dat Belgische parlementsleden sneller op de hoogte worden gebracht en dat er een gerechtelijk onderzoek naar de inmenging wordt geopend.
  • Vreemd genoeg waarschuwde het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB) de partij Ecolo al in 2023. “APT31 is een kwaadaardige actor geassocieerd met China, en zijn interesse in personen die kritisch staan tegenover de Chinese Communistische Partij is bekend”, klonk het toen. APT31 wordt ook verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op diverse overheidswebsites, zoals die van Defensie en Binnenlandse Zaken.
  • Het is voorlopig onduidelijk waarom enkel Ecolo een waarschuwing kreeg. Cogolati was dus wel op de hoogte van mogelijke aanvallen. Toen hij premier Alexander De Croo (Open Vld) vorig jaar om meer uitleg vroeg, zei die laatste geen weet te hebben van soortgelijke aanvallen tegen andere politici. Het is immers Staatsveiligheid die betrokken politici individueel contacteert, klinkt het nu bij het kabinet van de premier.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.