Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) belooft wel heel straffe cijfers: 20.000 asielzoekers minder

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) belooft wel heel straffe cijfers: 20.000 asielzoekers minder
Nicole de Moor (cd&v) – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Dat het EU-voorzitterschap van België voor heel wat grote verklaringen en ambities zou zorgen met Vivaldi, stond eigenlijk al in de sterren geschreven. Maar het is nog niet begonnen, of staatssecretaris de Moor opent de debatten met een fors bod.

  • “Als de Europese migratiedeal er komt, zou België zo’n 20.000 asielzoekers minder moeten opvangen. In tien jaar tijd zijn we nooit zo dicht bij een akkoord geweest”, zo stelt ze aan Het Laatste Nieuws
  • Alles draait daarbij rond de grote EU-migratiedeal die het Europees Parlement en de Europese raad nog voor het einde van de legislatuur willen sluiten. De Moor hoopt daar enorm op, en ziet het als haar opdracht om dat mee tot een goed einde te brengen.
  • Maar ze leest vervolgens wat er uit die deal kan komen wel heel optimistisch: België zou plots van meer dan 30.000 asielzoekers per jaar naar één derde nog zakken, zo voorspelt ze. “Dat is geen loutere belofte, maar een realistische inschatting op basis van hoeveel mensen vandaag de Europese grenzen oversteken.”
  • De vraag is of dat klopt. Op basis van de verdeelsleutels zou België wel maar 3,2 procent van alle instroom moeten gaan opvangen. Maar andere EU-landen kunnen beslissen gewoon mee de rekening te betalen van opvang in West-Europa, eerder dan die opvang te organiseren. 
  • Zowel in Oost- als Zuid-Europa zijn er een pak landen die vandaag nauwelijks asielzoekers binnen krijgen: men wil gewoon veel liever in economisch sterkere landen in West-Europa zitten, die ook al veel meer een migratie-bevolking hebben. Die mindset bij asielzoekers ombuigen zal niet meteen lukken.
  • De Moor spreekt ook opnieuw over meer mensen aan de grenzen tegenhouden, onder meer op basis van een snelle screening. De aanpak van Italië, waarbij men asielzoekers gewoon buiten de EU-grenzen wil gaan opvangen, zoals in Albanië, is daarbij nog een stapje verder. Maar daarover is geen consensus binnen de EU: het is maar de vraag in welke vorm dat het nieuwe EU-migratiepact haalt. 
  • Een veeg teken aan de wand is dat in Nederland een veel forsere rechtse coalitie aan de macht lijkt te komen, met Geert Wilders (PVV) als premier. Gisteren al stemde een meerderheid in de Tweede Kamer in Nederland in met een vraag aan de EU, om voortaan een opt-out te krijgen over het migratiebeleid
  • Dat zou betekenen dat de noorderburen dan plots op eigen houtje een veel straffere migratiepolitiek gaan voeren. Niet bepaald goed nieuws, met een poging om net meer eenheid in het EU-migratiebeleid te krijgen. Of zo’n opt-out technisch haalbaar is voor migratie, binnen de Schengenzone, is ook maar de vraag.
  • Alvast bij de linkervleugel van Vivaldi ligt migratie en stoere verklaringen daarover allemaal heel gevoelig. Bovendien scoorde de Moor niet bepaald punten bij haar partners, omdat haar administratie de afgelopen weken plotseling Palestijnse kinderen veel strenger ging aanpakken, en zelfs de Belgische nationaliteit dreigde af te nemen. Daarover moest de Moor in de Franstalige media in het defensief. 
  • Het maakt dat ze kwetsbaar blijft, zowel voor meerderheid als oppositie. De Moor wuift de kritiek weg, dat haar cijfers en oplossingen niet zouden sporen: “Dit is een realistische oplossing om onze migratie beter te controleren”, zo stelt ze ferm.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.