De onderhandelingen tussen Israël en Hamas gaan door achter de schermen, terwijl gevechten woeden in Gaza. Israëli’s, Amerikanen en Qatari’s bevestigen allemaal dat er een akkoord in de maak is om gijzelaars vrij te laten in ruil voor humanitaire hulp, en mogelijk Palestijnse gevangenen.
Naar een staakt-het-vuren in Gaza in ruil voor gijzelaars vastgehouden door Hamas? Een akkoord zou op handen zijn…
Waarom is dit belangrijk?
De gijzelaars die Hamas-militanten hebben ontvoerd naar de Gazastrook tijdens de aanval van 7 oktober vormen hun beste troef in de lopende oorlog. De Israëlische publieke druk op premier Benjamin Netanyahu neemt toe om deze mensen, ongeveer 200, terug te krijgen. Velen van hen zijn dood verklaard sinds het begin van het offensief.In het nieuws: Volgens The Guardian zou een overeenkomst nabij zijn. Dit kan een beperkt staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen omvatten, in ruil voor de gijzelaars.
Gijzelaars tegen een staakt-het-vuren
- Israël is ooit akkoord gegaan met het vrijlaten van meerdere honderden Palestijnen in ruil voor één van zijn soldaten die gevangen was genomen. Voor het Israëlische leger (Tsahal) telt elk leven, en dit is iets waar Hamas druk op kan uitoefenen.
- Ondanks het verklaarde oorlogsdoel van Israël om Hamas uit de Gazastrook te verdrijven, zijn er nog steeds onderhandelingen gaande. Ook Qatar, dat enkele hooggeplaatste leiders van Hamas herbergt, en de Verenigde Staten onderhandelen mee.
- De Qatarese premier verklaarde dat er slechts “kleine verschillen” overblijven tussen Hamas en Israël voordat een akkoord wordt bereikt. Aan de Israëlische kant wordt bevestigd dat er wordt gewerkt aan de vrijlating van een “aanzienlijk aantal” gijzelaars. “Ik hoop dat we binnenkort een akkoord kunnen bereiken,” zei Michael Herzog, de ambassadeur van Israël in de VS, op ABC deze zondag.
- Een humanitaire pauze van vijf dagen zou overeengekomen zijn om de gijzelaars te vervoeren en enige humanitaire hulp naar Gaza te brengen. Jon Finer, adjunct-adviseur voor nationale veiligheid van het Witte Huis, heeft dit bevestigd als een werkbare piste.
Op het terrein
De gevechten gaan door, en het Israëlische leger heeft het al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis van de stad, omsingeld. Volgens het Israëlische leger bevindt zich onder het ziekenhuis feitelijk een belangrijk ondergronds complex van Hamas. En ze hebben bewijsmateriaal meegenomen.
- Tsahal heeft beelden onthuld van een bewakingscamera in het ziekenhuis, waarop te zien is hoe een groep mannen iemand het ziekenhuis binnenbrengt, tot verbazing van het medisch personeel. Een tweede reeks beelden toont een gewonde man op een brancard.
- Volgens Tsahal zouden dit twee van de gijzelaars zijn, een Nepalees en een Thai, die niet officieel zijn genoemd. Dit zou dus bewijzen dat sommige gijzelaars, op zijn minst, zich onder het ziekenhuis bevonden of bevinden.
- Vice-admiraal Daniel Hagari, woordvoerder van het Israëlische leger, beschouwt dit als “concreet bewijs” dat gijzelaars naar het al-Shifa-ziekenhuis zijn gebracht. En dat het ziekenhuis wordt gebruikt voor militaire doeleinden door Hamas, wat een oorlogsmisdaad is.
- Hamas en het ziekenhuispersoneel ontkennen echter dat het ziekenhuis een basis van de Islamitische militie verbergt. En de Israëlische luchtaanvallen hebben internationaal echter voor opschudding gezorgd. Enkele weken eerder werd Israël beschuldigd van het raken van een ander Palestijns ziekenhuis met een raket – iets te snel geoordeeld, aangezien het bewijs eerder wijst op een Palestijnse raket, afgevuurd vanuit een nabijgelegen civiel gebouw, die per ongeluk neerkwam. (cv)