Achterpoort via Bulgarije levert Poetin 1 miljard euro aan olie-inkomsten op

Uit een gezamenlijk onderzoek van Global Witness, het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) en het Centre for the Study of Democracy (CSD) blijkt dat Bulgarije profiteert van een gunstmaatregel van de Europese Unie. Rusland profiteert in stilte mee.

Waarom is dit belangrijk?

Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, reageerden heel wat (Westerse) landen met sancties. Er werd onder meer een prijsplafond voor olie ingevoerd en er kwam de onderlinge afspraak om de gas- en olie-importen van Rusland te minimaliseren, om zo de financiële wind uit de zeilen van Poetin te halen. Al bleek herhaaldelijk dat die sancties niet waterdicht zijn.

In het nieuws: Bulgarije, Lukoil en een vette cheque voor Poetin.

Wat voorafging: In december 2022 besloot de Europese Commissie om een embargo in te voeren op Russische olie. Bulgarije kreeg daar nog een vrijstelling voor, om in de bevoorrading van de eigen bevolking te voorzien. Nu blijkt dat Bulgarije deze vrijstelling gebruikte om olie door te verkopen aan andere landen.

De cijfers

Uit het onderzoek blijkt dat in de eerste 10 maanden van 2023 zo’n 4,95 miljoen ton Russische ru

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.