Deze Chinese raket is ontworpen om Amerikaanse vliegdekschepen te vernietigen

Deze Chinese raket is ontworpen om Amerikaanse vliegdekschepen te vernietigen
De DF-26-raket – Getty Images

Een confrontatie tussen de grootmachten zal waarschijnlijk eerst op zee plaatsvinden. Het is in de Stille Oceaan dat China en de VS waarschijnlijk met elkaar in botsing zullen komen als de situatie ontaardt. Beijing spits zich toe op de ontwikkeling van “vliegdekschip-killers.

Waarom is dit belangrijk?

In een tijd waarin geopolitieke spanningen toenemen en veel zogenaamd sluimerende conflicten weer oplaaien, bereiden militaire eenheden zich dwangmatig voor op toekomstige conflicten. Ook tussen China en de VS lopen de spanningen op. Indien het tot een militair conflict komt, zal dat zich naar alle waarschijnlijkheid afspelen in de Stille Oceaan.

Spanningen in de Zuid-Chinese Zee

De context: Groeiende spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Beijing maakt aanspraak op de wateren, een gebied aangeduid door de negen-streepjes-lijn. Die territoriale claim botst met die van alle buurlanden, Vietnam, Taiwan en de Filipijnen in het bijzonder.

  • De laatste tijd lopen de spanningen tussen Beijing en Manilla op. De Chinese kustwacht probeert Filipijnse vissers de toegang te ontzeggen tot Scarborough Reef, op slechts 220 km van Manilla. In september vorig jaar plaatsten ze een drijvende barrière, die vervolgens werd vernietigd door hun Filipijnse tegenhangers.
  • Maar maandag kwam een Chinees schip in aanvaring met een Filipijnse boot. Niemand raakte gewond, maar het schip was op weg om brandstof te tanken bij de BRP Sierra Madre, een voormalig oorlogsschip dat dienst doet als een militaire basis op een klif. In een gebied dat ook door China wordt opgeëist.

Anekdotisch? Op dit moment misschien wel, maar dergelijke schermutselingen kunnen snel escaleren. En net als Taiwan en Japan vertrouwen de Filippijnen voor hun verdediging op hun bondgenootschap met hun Amerikaanse beschermer.

Twee zeevloten tegenover elkaar

  • China weet dit en heeft zijn inspanningen om een topvloot uit te bouwen verdubbeld, met de herovering van Taiwan in gedachten. Maar elke stap die het land in die richting zet, brengt het dichter bij een confrontatie met de Amerikanen. Dus wil China zichzelf de middelen geven om te winnen.
  • Het hart van een moderne oceaanvloot is het vliegdekschip. Dit schip, zwaar beschermd door zijn escorte, fungeert als een mobiele uitvalsbasis voor Washington. Twee Amerikaanse vloten varen momenteel in de Middellandse Zee en dit is een zeer sterk signaal van steun aan Israël.
  • In het geval van een Amerikaanse interventie na een open conflict tussen China en Taiwan of de Filipijnen, zal het vliegdekschip naar alle waarschijnlijkheid ingezet worden. Daarom is de DF-26-raket, een van de modernste raketten in het arsenaal van Beijing, zo belangrijk voor China.

De Guam Express

De DF-26-raket is een ballistische raket met een gemiddeld bereik van 3500 tot 5000 km. De raket werd in 2016 in gebruik genomen, maar er is niet veel over geweten. Naar schatting had China in 2017 slechts 16 operationele lanceerinstallaties. Maar het bereik en de nauwkeurigheid van de DF-26-raket vormen een duidelijke bedreiging voor de Amerikaanse marine.

  • Deze raket heeft de bijnaam “Guam Express” of “Guam Killer”. Hij kan Amerikaanse militaire installaties op dit grote Micronesische eiland treffen vanaf de Chinese kust.
  • De raket kan gebruikt worden om specifieke doelen uit te schakelen, waaronder een Amerikaanse vloot midden in de Stille Oceaan. De zogenaamde “vliegdekschip-killer” zou het Chinese leger in staat stellen om vijandelijke schepen vrijwel overal aan te vallen, als de DF-26 ooit wordt aangepast om vanaf een onderzeeër of een langeafstandsbommenwerper te worden afgevuurd.
  • Bovendien wordt verondersteld dat deze raket een kernkop kan dragen. Dit zou een preventieve aanval van de Amerikanen op de geïdentificeerde lanceerinstallaties kunnen rechtvaardigen, als het Pentagon ervan overtuigd is dat de Chinezen klaar zijn om ze te gebruiken. De proliferatie van conflicten die we momenteel meemaken, mag ons niet blind maken voor de titanische strijd die ontketend zou kunnen worden door de grootmachten.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.