België en Oman zijn goede vrienden; vooral op het gebied van energie

België en Oman zijn goede vrienden; vooral op het gebied van energie
Koning Filip / Fluxys-CEO Pascal De Buck – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP & Dirk Waem/Belga/Bloomberg via Getty Images

Nadat eerder baggeraar DEME en de Antwerps-Zeebrugse haven banden aanhaalde met Omaanse bedrijven, is het nu de beurt aan Fluxys. Het Belgische gasnetbedrijf wordt kerninvesteerder in OQ Gas Network, het energie-investeringsbedrijf van de overheid.

In het nieuws: Fluxys stapt in OQ, als anchor investor.

  • Het Belgische gasnetbedrijf, voor het grootste deel in overheidshanden via verschillende intercommunales, telt 70 tot 80 miljoen euro neer voor een aandeel van 4,9 procent in het Omaanse energiebedrijf. Nadat het bedrijf naar de beurs trekt, zal Fluxys ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur mogen aanduiden. Dat staat te lezen in een persbericht van het bedrijf.
  • Het doel van de investering is duidelijk: Oman wil uitgroeien tot een wereldmacht in de productie van groene waterstof. Om dat te kunnen produceren, is heel veel energie nodig. Om die op te wekken zijn dan weer forse investeringen vereist, dat geld moet komen van de beursgang van OQ.
  • Fluxys, dat nu bijna volledig op gas teert, is erop gebrand zijn activiteiten te diversifiëren. “Deze investering past perfect in onze strategie om koolstofarme energiewaardeketens te ontwikkelen via partnerschappen. Aangezien Oman een toonaangevende exporthub voor hernieuwbare waterstof zal worden, is dit een unieke kans voor Fluxys om een sleutelrol te spelen in de versnelling van de energietransitie en de introductie van hernieuwbare waterstof in België en Europa”, zo zegt Fluxys-CEO Pascal De Buck.

Waterstofkoek

Onderliggend: Sinds het groteske staatsbezoek van het Belgische koningshuis, met in hun zog een resem ministers en captains of industry, begin vorig jaar, gaan de zaken goed tussen België en Oman.

  • Begin februari 2022 trok het koningspaar naar Oman. Maar koning Filip en koningin Mathilde gingen niet alleen: ministers van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) reisden mee, net als lokale politici Dirk Defauw (cd&v), de burgemeester van Brugge en voorzitter van de haven, en Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).
  • Daarnaast gingen in hun kielzog ook enkele industrieleiders naar de golfstaat. Onder hen bevonden zich ook Jacques Vandermeiren en Luc Vandenbulcke, de CEO’s van respectievelijk Port of Antwerp-Bruges en DEME. Beide bedrijven haalden sindsdien al banden aan met Oman. Zo zal DEME samen met het Omaanse staatsoliebedrijf een groene waterstoffabriek bouwen in de havenstad Duqm. DEME wordt voor de helft aandeelhouder in het nieuwe bedrijf.
  • Door nu al zwaar in te zetten op banden met Oman, bestaat de kans dat ook België zelf een deel van de waterstofkoek krijgt. Die waterstof wordt via schepen vervoerd, en moet ergens ook weer omgezet worden in elektriciteit. Dat zou zomaar in België kunnen gebeuren.

Daarnaast: Dat België en Oman een goede relatie onderhouden, werd eind mei opnieuw duidelijk. De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die sinds 24 februari 2022 vast zat in een Iraanse cel op verdenking van spionage, werd vrijgelaten. Dat kwam door onder meer bemiddeling van de Golfstaat Oman, op vraag van koning Filip. Het Belgische koningshuis is bevriend met de Omaanse sultan, Haitham bin Tarik. Vandecasteele werd dan ook eerst overgebracht naar Oman. Na een medische checkup vloog hij richting Zaventem.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.