Stakingen aan andere kant van de wereld doen gasprijs in Europa toch stijgen

Het staat bekend als het vlindereffect: stakingen in locaties waar vloeibaar aardgas (LNG) lwordt geproduceerd, leiden tot stijgende gasprijzen in Europa, een markt die nog steeds erg kwetsbaar is na de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Waarom is dit belangrijk?

Net toen gedacht werd dat een adempauze zich aankondigde, beginnen de gasprijzen weer te stijgen. Het bewijs dat de gasmarkt ook na de zware turbulentie van afgelopen winter nog kwetsbaar blijft.

In het nieuws: Werknemers van twee LNG-sites van de Amerikaanse gigant Chevron in Australië zijn vrijdag officieel in staking gegaan, meldt Bloomberg.

  • Directe reactie: de Nederlandse TTF, de Europese referentie voor gas, steeg met 8,5 procent naar 35,55 euro per megawattuur op de Amsterdamse beurs op het moment van schrijven.
  • Gas futures sprongen zelfs met 12 procent omhoog bij het nieuws, waarna ze terug wat zakten.

Waarom en hoe lang?

Europa is niet direct afhankelijk van gastoevoer uit Australië, omdat het gas zelden vanuit de andere kant van de wereld ontvangt. Maar deze vermindering heeft wel gevolgen voor Azië, de grootste LNG-afnemer van Australië, waardoor de concurrentie voor alternatieve ladingen van producenten die gewoonlijk aan Europa leveren, toeneemt en de prijzen dus stijgen.

  • Deze bedreiging is des te groter wanneer de vraag piekt tijdens de wintermaanden op het noordelijk halfrond.
  • Australië is ’s werelds grootste exporteur van LNG. De stakingslocaties in Gorgon en Wheatstone alleen al waren vorig jaar goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde LNG-aanvoer.
  • Werknemers op de Chevron-locaties eisen loonsverhoging en meer werkzekerheid. Ze zijn er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen met het management, ondanks wekenlange onderhandelingen.
    • Zonder zijn plannen bekend te maken, zegt Chevron bereid te zijn om de activiteiten ondanks de onrust voort te zetten.
    • Maar vakbonden dreigen de LNG-fabriek te sluiten bij gebrek aan gekwalificeerd personeel om de overdrachten tijdens stakingen te garanderen.
    • De vakbonden van de Woodside Energy Group dreigden ook met stakingen, maar bereikten uiteindelijk een compromis met de werknemers.
  • Voorlopig gaat het om gedeeltelijke stakingen, maar de leden van de vakbond Offshore Alliance hebben een totale werkonderbreking van twee weken afgekondigd vanaf 14 september. Dit kan dus tenminste tot het einde van de maand duren.

Voorlopig wordt er geen tekort aan gas verwacht voor deze winter, aangezien de Europese opslagcapaciteit voor 93 procent gevuld is. We zijn echter niet volledig beschermd tegen onaangename verrassingen, omdat deze voorraden niet zijn ontworpen om de totale consumptie van het continent te dekken tijdens de drie koudste maanden van het jaar.

(nd/ddw)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.