Kan Biden de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten herstellen of loopt de “Amerikaanse eeuw” op zijn einde?

Joe Biden probeert een hattrick te scoren in het Midden-Oosten. Die moet de tanende Amerikaanse dominantie in de regio herstellen. Een hopeloze onderneming?

Waarom is dit belangrijk?

Biden probeert een modus vivendi te vinden met het schurkenregime in Iran; hij mikt op een "historische vredesdeal tussen Saoedi-Arabië en Israël" en wil ook een doorbraak in de oprichting van een Palestijnse staat. Maar de "Amerikaanse eeuw", waarin de generatie Biden opgroeide, lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Het Midden-Oosten laat zich niet langer de les spellen door Washington.

In het nieuws. Israël en Saoedi-Arabië onderhandelen via de VS over een historische vredesdeal.

  • Saoedi-Arabië wil van de VS vooral bescherming tegen een militair steeds gevaarlijker Iran. Dat in ruil voor nauwere banden met zowel Israël als de VS.
  • Israël hoopt op meer legitimiteit en economische samenwerking. De Joodse staat kan met zijn dominantie in de hightechsector een hoofdrol spelen in de 'Vision 2030'-plannen van de Saoedische autocraat Mohamed bin Salman. Die bereidt zij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.