De New Development Bank (NDB), het BRICS-alternatief op de Wereldbank, gaat geld uitlenen in Braziliaanse real, Zuid-Afrikaanse rand en Indiase roepie. De bank wil zich zo verder loskoppelen van de dominante dollar.
BRICS intensiveren gebruik eigen valuta, laten dollar verder links liggen

Waarom is dit belangrijk?
Koning dollar, nog steeds verreweg de dominante munt op het internationale toneel, wordt minder populair. Opkomende economieën die zich distantiëren van de dollar is een groeiende trend. Via de NDB wil het BRICS-blok geld uitlenen in Chinese renminbi, en in de valuta van Brazilië, India en Zuid-Afrika. Over de Russische roebel wordt, omwille van de sancties, voorlopig nog niet gesproken.Omdat de NDB niet afhangt van het Westen, hoopt de NDB op die manier een meer veelzijdig financieel systeem te bekomen.. Naast de voordelen van het gebruik van de dollar, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van een munt waarvan men het monetair beleid niet zelf in de hand heeft.
- Dilma Rousseff, voormalige president van Brazilië en huidig hoofd van de NDB, zegt tegenover de Financial Times dat de NDB dit jaar “tussen de 8 en 10 miljard dollar zou lenen”, waarvan 30 procent in lokale munt.
- Leningen aan Zuid-Afrika zullen bijgevolg in rand gebeuren, die aan Brazilië in real en aan India in roepie. Leningen in Chinese renminbi bestaan al. Door in eigen valuta te lenen verdwijnt een deel van het wisselkoersrisico: als de eigen munt deprecieert tegenover de dollar, wordt het duurder om de lening terug te betalen. Ook wanneer de Fed beslist om de rente te verhogen, is dit vervelend voor zij die dollars moeten terugbetalen.
- De NDB gaat bovendien soepeler om met de voorwaarden voor een lening. Wanneer het IMF of de Wereldbank geld uitleent, hangen daar vaak politieke of beleidsvoorwaarden aan vast, waardoor bepaalde regimes geen kans maken op zo’n lening. Voor de NDB, die weliswaar een beperkter bedrag kan uitlenen, steekt dit zo nauw niet.
- Sommige landen, wiens waarden niet steeds in dezelfde lijn liggen als die van het Westen, zien de instelling uit Shanghai daarom als een interessante handelspartner die minder ‘lastige’ eisen stelt. Zo zouden Iran, Saoedi-Arabië en Cuba ook graag lid worden van de BRICS, om er enkele te noemen.
- Transacties met Rusland – dat 18,98 procent van de aandelen bezit – zijn omwille van de sancties voorlopig gestaakt. “Je kan niet ontkennen dat het internationaal financieel systeem bestaat. Daar moet je mee leven”, zegt Rousseff daarover.
De-dollarisering
- Door geld in de eigen valuta te lenen, wordt bovendien de soevereiniteit van de landen aangesterkt. Investeringen en handel in de eigen munt hebben voordelen voor de binnenlandse economie. De dollar links laten liggen is geen concept uitgevonden door de BRICS; Naast de traditionele BRICS-landen ondernamen Kenia, Pakistan, Bangladesh, Saoedi-Arabië en Maleisië ook al stappen in die richting.
- Naast de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zijn ook Egypte, Bangladesh en de Verenigde Arabische Emiraten lid van de investeringsbank die in 2015 werd opgericht. Uruguay bevindt zich in de laatste fases van een toetreding. “We zullen ons transformeren tot een belangrijke bank voor opkomende economieën en markten”, zegt Rousseff. Op de BRICS-bijeenkomst werden meer dan 60 staatshoofden uitgenodigd, waarvan zeker 40 interesse hebben om zich aan te sluiten.
(ns)