Tussen april en juni 2023 was de economische groei in de eurozone met 0,3 procent eerder bescheiden. De economische activiteit in de Europese Unie stagneerde. De groei in België daarentegen vertraagde.
In het nieuws: Zoals Eurostat in zijn eerste ramingen al had aangegeven, groeide de economie van de eurozone in het tweede kwartaal van dit jaar licht met 0,3 procent (op kwartaalbasis).
- Dat is iets beter dan de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.
- Als we naar de Europese Unie kijken, is de situatie anders. De groei stagneerde in het tweede kwartaal, na een stijging met 0,2 procent in de eerste drie maanden van het jaar.
- Op jaarbasis groeide de economie in de eurozone met 0,6 procent. Dat is de zwakste prestatie sinds de recessie van 2020-21.
- Een vergelijkbare situatie in de Europese Unie, waar het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent is toegenomen in vergelijking met een jaar eerder.
Zoom in: Wat zeggen de cijfers over België?
- Volgens Eurostat vertraagde de groei in België in het tweede kwartaal (+0,2 procent) in vergelijking met het eerste kwartaal (+0,4 procent).
- Ook op jaarbasis is de groei zeer bescheiden. In vergelijking met een jaar eerder is het Belgische bbp toegenomen met 0,9 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar tekende Eurostat nog eens stijging met 1,1 procent op.
En elders?
- Ierland was het snelst groeiende land in de eurozone, met een bbp dat 3,3 procent hoger lag dan in het eerste kwartaal van dit jaar.
- De Franse economie groeide met 0,5 procent, die in Duitsland stagneerde en die in Nederland kromp met 0,3 procent. Onze noorderburen zijn daarmee officieel in een recessie beland.
Werkgelegenheid en industriële productie stijgen licht
Bovendien: De industriële productie steeg in juni met 0,5 procent in de eurozone en met 0,4 procent in de EU, vergeleken met mei, toen ze zowel in de eurozone als in de EU onveranderd bleef.
- Op jaarbasis is er weliswaar sprake van een daling van de industriële productie met 1,2 procent in de monetaire unie en de EU.
- Per land werden de grootste maandelijkse stijgingen genoteerd in Ierland (+13,1 procent), Denemarken (+6,3 procent) en Litouwen (+3,2 procent).
- De grootste dalingen waren te zien in Zweden (-5,3 procent), Finland en Malta (beiden -3,3 procent) en België (-3 procent), waar de situatie bijzonder zorgwekkend is.
- Op jaarbasis is de industriële productie bijna nergens in de eurozone zo fors afgenomen als in België (-7,6 procent). Enkel in Estland (-12,7 procent) en Bulgarije (-9,3 procent) was de afname nog forser.
Bovendien groeide de werkgelegenheid in de eurozone en de Europese Unie tussen het eerste en tweede kwartaal van 2023 licht, met een stijging van 0,2 procent.
- Ook hier is deze stijging minder groot dan in het vorige kwartaal, toen de werkgelegenheid in beide zones met 0,5 procent steeg ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022.
- Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar is het aantal werkenden in Europa licht gestegen.
- De werkgelegenheid in de eurozone steeg met 1,5 procent, terwijl de Europese Unie een stijging van 1,3 procent noteerde.
- De werkloosheidsgraad blijft historisch laag.