Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste ter wereld, leverde tijdens de eerste helft van dit jaar maar liefst 1.501 miljard Noorse kroon op, omgerekend een slordige 130 miljard euro. Dat komt deels door de sterke groei van techaandelen als Nvidia, die profiteren van de hype rond kunstmatige intelligentie die eind vorig jaar door OpenAI werd ontketend.
De essentie: Techaandelen waren goed voor 39 procent rendement, laat het investeringsfonds weten in het halfjaarlijks rapport, dat woensdagochtend werd gepubliceerd.
- Techaandelen deden het bijzonder goed dit jaar, nadat ze in 2022 kelderden. Dat kwam vooral door de grote vraag naar AI-oplossingen, zoals computerchips.
- De return van vastrentende beleggingen bleef daarentegen beperkt tot 2,2 procent. Niet-beursgenoteerde onroerende goederen lieten een negatief rendement van 4,6 procent zien.
- Volgens het rapport presteerde het fonds wel 0,23 procent slechter dan zijn benchmark, een index die het fonds volgt op basis van een door het Noorse parlement vastgesteld kader. Dat komt voornamelijk door de hoge inflatie en de maatregelen van centrale banken om die te temmen, wat de economische groei doet afremmen. Ook door de onrust in de Amerikaanse bankensector moest het fonds klappen incasseren.
- De voorbije maanden zei Nicolai Tangen, de voorzitter van het fonds, dat de economische onrust ook de komende jaren nog problemen zal veroorzaken. In de tussentijd zal hij de blootstelling aan “rotte appels”, zoals de ingestorte Amerikaanse bank SVB, zo veel mogelijk minimaliseren.
Grootste fonds op aarde: Het Noorse investeringsfonds, ofwel Norges Bank Investment Management, werd in de jaren 1990 opgericht en is intussen de grootste aandeelhouder op aarde. Het fonds belegt de Noorse inkomsten uit olie en gas in het buitenland, om een appeltje voor de dorst te voorzien voor alle Noren.
- Het fonds bezit belangen in duizenden bedrijven, waaronder ook de bekendste techbedrijven als Apple, Amazon, Alphabet, Tesla en Meta. De grootste belangen heeft het in Apple en Microsoft, waar het respectievelijk 31 en 29 miljard euro in heeft gepompt, gevolgd door Alphabet (15 miljard), Amazon (13 miljard) en Nvidia (11,5 miljard).
- In totaal is het fonds vandaag de dag zo’n 1.300 miljard euro waard. Dat maakt het meteen ook een zeer invloedrijk orgaan. Het fonds gebruikt zijn macht nu ook om bedrijven wereldwijd onder druk te zetten om milieuvriendelijker te worden.
(evb)