Het imago van de Verenigde Staten als topland op economisch gebied wordt aangetast, te midden van wereldwijde economische en politieke onrust. Dat zou het vertrouwen in Washington kunnen schaden.
In het nieuws: De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de rating van de Verenigde Staten verlaagd. De langetermijnwaardering van de Amerikaanse overheidsschuld daalt daarmee van “hoogwaardig” (AAA) naar “bovengemiddeld” (AA+).
- Deze neerwaartse herziening is gekoppeld aan de vrees voor “verwachte begrotingsverslechtering in de komende drie jaar”, een verzwakking van het bestuur en een algemene schuldenlast.
Ter herinnering: de Fitch-rating geeft een beoordeling van de financiële solvabiliteit van een land. Dat wil zeggen de mogelijkheid om geld te kunnen lenen en dus schulden terug te betalen. Investeerders houden hier rekening mee bij het al dan niet kopen van staatsobligaties. Het verlagen van de rating van de Verenigde Staten kan dus invloed hebben op die aankopen.
- Diverse factoren worden in overweging genomen bij het beoordelen van een land: de ontwikkeling van de schuld, de ontwikkeling van de aflossingspercentages, het vermogen om af te lossen, de structuur van de schuld en de financiële stabiliteit.
Vertrouwen ondermijnd
In detail: Het land stond sinds mei onder negatief toezicht vanwege de moeilijkheden in Washington om overeenstemming te bereiken over het schuldenplafond.
- “Frequente politieke conflicten over het schuldenplafond en last-minute oplossingen hebben het vertrouwen in het budgetbeheer ondermijnd,” aldus Fitch.
- De gevolgen van deze beslissing lieten niet op zich wachten. De Amerikaanse aandelenfutures openden lager. De Dow Jones-futures daalden met ongeveer 100 punten, meldt CNBC.
“Volgens Fitch is er in de afgelopen 20 jaar een gestage verslechtering geweest van de normen voor bestuur, inclusief op begrotings- en schuldniveau, ondanks het akkoord in juni om het schuldenplafond op te schorten tot januari 2025.”
Fitch Ratings
- Ook de toename van het tekort van de publieke overheid speelde een rol bij de beslissing van Fitch om de rating van de Verenigde Staten te verlagen. Het bureau verwacht dat het tekort dit jaar zal oplopen tot 6,3 procent van het bbp, vergeleken met 3,7 procent in 2022.
- Fitch rechtvaardigt zijn beslissing ook door het aanhoudende risico van een lichte recessie in de Amerikaanse economie – ondanks de goede resultaten tijdens het tweede kwartaal – in het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024. De beoordelaar verwijst met name naar een combinatie van kredietverkrapping, verzwakking van bedrijfsinvesteringen en vertraging van de consumptie.
Hevige reacties van de regering-Biden
De beslissing van Fitch heeft een felle reactie teweeggebracht bij de Amerikaanse regering. Het Witte Huis heeft zijn ongenoegen geuit over deze herziening en noemt ze ongegrond en in strijd met het gezond verstand.
- “Het is onrealistisch om de Verenigde Staten te degraderen op een moment dat president Biden het sterkste herstel heeft gerealiseerd van alle grote economieën ter wereld,” zei persverantwoordelijke Karine Jean-Pierre.
- De functionarissen van de regering hebben geprobeerd iedereen gerust te stellen door te benadrukken dat de Amerikaanse budgettaire bestuurspraktijken solide zijn. Ze hebben ook geprobeerd het beoordelingsbureau ervan te weerhouden om de beslissing kenbaar te maken, meldt Bloomberg.
- Volgens hen is de belangrijkste reden voor deze degradatie eigenlijk gerelateerd aan de gebeurtenissen van 6 januari 2021 en de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump. Fitch heeft herhaaldelijk bezorgdheid geuit over de impact van deze aanval, aldus verschillende functionarissen.
Het vermelden waard: de beslissing om de rating van de Verenigde Staten te verlagen komt er terwijl de Amerikaanse presidentscampagne in aanloop naar de verkiezingen van 2024 vorm aanneemt.
- Zowel Republikeinen als Democraten zullen dit ongetwijfeld gebruiken om kritiek te leveren op de acties van de tegenpartij.
- Maar het is vooral Biden en zijn economisch beleid dat eronder zal lijden.
Welke impact heeft dit op Amerikanen?
De regering-Biden heeft uiteraard geprobeerd de bezorgdheid over mogelijke gevolgen van deze beslissing van Fitch te sussen. Ze verzekert dat dit slechts minimale gevolgen zal hebben voor de werkelijke leenkosten van de Verenigde Staten.
- “De beslissing van Fitch verandert niets aan wat Amerikanen, investeerders en mensen over de hele wereld al weten: dat onze staatsobligaties nog steeds het belangrijkste veilige en liquide actief ter wereld zijn, en dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk is,” aldus minister van Financiën Janet Yellen. (as)