Hoofdeconoom ING is bezorgd: “Internationale handel is volledig aan het afbrokkelen”

De Wereldbank verwacht dat de wereldwijde economische groei dit jaar gaat afzwakken door de hoge rentes en de bankencrisis. Business AM sprak met Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, die de zorgen van de Wereldbank deelt.


Beluister hier het volledige interview met Peter Vanden Houte:


Waarom is dit belangrijk?

De verhoging van de rentevoeten zou tot een forse groeivertraging kunnen leiden, en dat zou een economische recessie kunnen veroorzaken. De economie gaat van crisis naar crisis.
  • Vanden Houte: “De verhoging van de rente heeft toch al een impact op de meer gevoelige sectoren, zoals vastgoed of de bouwsector. In april lagen de hypotheekaanvragen in België al meer dan 40 procent lager dan een jaar geleden, dus daar merk je al duidelijk een vertraging van de activiteit.”
  • “Maar er worden relatief meer diensten geconsumeerd en die blijken op dit ogenblik iets minder gevoelig aan die hogere rente. Vandaar dat de economie nog altijd groeit en de inflatie nog altijd vrij hoog blijft, ondanks het feit dat die rentevoeten al vrij fors zijn gestegen.”

Samenkomende schokken

  • “Het grote probleem is dat een aantal zaken niet genormaliseerd zijn geweest na de pandemie en dat we door de geopolitieke schokken in een meer onbekende omgeving zijn aanbeland. Denk maar aan de internationale handel. Dat systeem is helemaal aan het afbrokkelen”, geeft de econoom aan.
  • “Door de geopolitieke spanningen zien we dat we productie moeten terughalen of nieuwe leveranciers moeten zoeken. We zijn in een nieuwe wereld terechtgekomen waar alles onzekerder en volatieler is geworden.”
  • “Er zijn zijn heel wat schokken die samenkomen of die elkaar zeer snel opvolgen. En dat maakt dat het moeilijk is om de focus te bewaren, omdat we met nog vijf andere problemen tegelijkertijd worden geconfronteerd. Het is moeilijk nu. Het tegenargument is, dat als men niet ambitieus is, men dan misschien weer zal treuzelen om een heleboel veranderingen door te voeren en dat daardoor de pijn langer wordt uitgesmeerd. Sommigen zijn voor de snelle transitie en korte pijn”, merkt Vanden Houte op.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.