Zijn boek “Over woke” staat niet langer op nummer één, dat is nu de Vlaamse Canon, maar tegelijk blijft De Wever (N-VA) succes oogsten met zijn tegendraads en soms wat controversieel discours: want dat is net wat de Pim Fortuyn-jury beloont. “
- De jury motiveerde dat De Wever “zonder meel in de mond de moeilijke thema’s van onze tijd zoals integratie en immigratie aan de orde kan stellen. Zijn kritische stem is daardoor onmisbaar in politieke debatten”. Dat ook De Wever, net als Fortuyn destijds, bedreigd wordt, speelde ook mee voor de jury. Op 6 mei 2002 werd Fortuyn gedood door een dolgedraaide milieuactivist, net voor de verkiezingen.
- “De prijs Pim Fortuyn brengt hulde aan zijn erfenis. En ik denk dat die erfenis de opdracht is om de vrijheid te verdedigen. De imperfectie van vrijheid is immers altijd oneindig kleiner dan de imperfectie van onvrijheid. Een slecht idee kan alleen worden bevochten met een beter idee, nooit met repressie. Niet maatschappelijk, en al zeker niet voor de rechtbank. De moralisering van onze wetgeving door de herinvoering van opiniedelicten is een foute keuze”, zo stelde De Wever in z’n speech achteraf.
- ”Er dreigt een polarisatie waarbij men uiteindelijk alleen nog kan behoren tot het correcte kamp aan de ene kant of tot het populistische/extremistische kamp aan de andere kant. Stilaan groeit de bezorgdheid over het overleven van het democratisch bestel op zich. Pim Fortuyn zag dit aankomen.”