Italië wil banden met China volledig verbreken: welke gevolgen heeft dit voor de Italiaanse economie?

Italië wil banden met China volledig verbreken: welke gevolgen heeft dit voor de Italiaanse economie?
Italiaans premier Giorgia Meloni / Chinees president Xi Jinping – Antonio Masiello/Contributor via Getty Images

Het is niet langer een kwestie van “als”, maar van “wanneer”: Italië staat op het punt het eerste land in de EU te worden dat zich terugtrekt uit het Belt and Road Initiative dat Rome verbindt met Peking. De vraag is nu hoe dit zal gebeuren en welke gevolgen dit met zich mee zal brengen.

Waarom is dit belangrijk?

In 2019 was Italië het eerste land in de Europese Unie dat volledig lid werd van het Belt & Road Initiative, het uitgebreide infrastructuur- en investeringsplan van China. De keuzen om zich terug te trekken zal zowel diplomatieke als economische gevolgen hebben.

Terugtrekken, maar hoe?

Het nieuws: Na lang aarzelen heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni besloten om het akkoord tussen haar land en China te verbreken.

  • Dit akkoord loopt slechts tot maart 2024 en kan schriftelijk worden opgezegd, met minimaal drie maanden opzegtermijn. Zoniet, dan wordt het automatisch verlengd voor nog eens vijf jaar.
  • Het onderwerp was sinds de ratificatie in Italië al een heikel punt: ondanks de vooruitzichten op verdere samenwerking met China, was het akkoord grotendeels bevroren sinds 2021.
  • Meloni, gekozen aan het hoofd van een diverse coalitie van rechts en extreemrechts, heeft ervoor gekozen om haar overtuigingen voorrang te geven, waaronder steun voor Taiwan, ondanks interne weerstand.
  • Er is nog geen definitieve beslissing genomen, maar de discussies in Rome richten zich op de manier om uit de Belt and Road te stappen, in plaats van te overwegen of dit wel moet gebeuren, volgens een anonieme Italiaanse diplomaat die met het nieuwsmedium Politico sprak.

De context: Italië volgt de trend in Europa, waar er steeds meer argwaan is tegenover Beijing en zelfs wantrouwen tegen de druk die Xi Jinping al op EU-landen heeft uitgeoefend met betrekking tot Taiwan. Een trend die uit Washington komt. “De relatie met de Verenigde Staten is echt waar Meloni op heeft ingezet om haar internationale referenties te vestigen”, bevestigt Nathalie Tocci, directeur van het Istituto Affari Internazionali, aan Politico.

De invloed van China op de economie

De gevolgen: Het is niet zo eenvoudig om de banden met China te verbreken, althans niet zonder economische gevolgen.

  • De export van China naar Italië is tussen 2019 en 2022 met 51 procent gestegen, terwijl de de handel in omgekeerde richting met 26 procent steeg, volgens het Italiaanse Handelsagentschap.
  • China is ook een grote leverancier van arbeidskrachten – vaak illegaal – voor de kledingindustrie in Italië, inclusief grote couturemerken. Het virus heeft hier echter invloed op gehad, maar alleen al in 2020 waren er naar schatting 30.000 geregistreerde gevallen in Prato, een stad met een zeer ontwikkelde textielsector, en dit is waarschijnlijk een conservatieve schatting.
  • Ten slotte is er het Chinese toerisme, met een toename van 20 procent in het aantal bezoekers in 2019.
  • Laten we natuurlijk ook de mogelijke interne onenigheid niet vergeten die deze beslissing in de Italiaanse politiek zou kunnen veroorzaken. Meloni heeft een coalitie rondom haar verzameld die niet per se haar standpunten deelt. Dit werd opgemerkt met betrekking tot de Russische kwestie, waar ze fel pro-Oekraïens is, terwijl haar bondgenoten vaak beschuldigd worden van directe samenwerking met Moskou.

(kg/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.