Als je wint, heb je vrienden. Rousseau (Vooruit) heeft met zijn Vlaamse socialisten de wind in de zeilen in peilingen, en dat maakt een verschil van dag en nacht, tussen zijn draagvlak intern en dat van John Crombez, zijn voorganger. En dus zijn wat omstreden voorstellen, die de partij naar rechts duwen, zijn voor iedereen best verteerbaar binnen Vooruit.
- Zo kan hij in de aanloop naar zijn partijcongres in juni elke week met een behoorlijk controversieel voorstel komen, dat zijn partij weghaalt van klassiek links. Ook voor migratie is dat het geval: daar gaat Rousseau de ‘Deense weg’ op, naar voorbeeld van socialiste Mette Frederiksen, die daar scoorde met een ‘flinks beleid’.
- Rousseau gaat niet zover om in bepaalde migrantenwijken juridisch heel fors in te grijpen, zoals de Denen, maar hij wil wel het leefloon voor nieuwkomers afschaffen. Nu ja, afschaffen: het wordt “integratiesteun”, gekoppeld aan een verplicht pakket inburgering, aan iets mindere tarieven.
- Tegelijk zet Vooruit wel de deur open naar sans papiers, om die legaal te laten werken: een enorme stap voor velen, die gezien wordt door de tegenstanders als een brug richting regularisatie. Om die reden is de rechtervleugel van ook Vivaldi daar altijd tegen geweest, ook de PS vroeg dit al.
- De reacties van andere partijen, die allen in de rechte lijn zitten naar hun congres, maar kampen met negatieve peilingen, is zoals ook bij de vorige voorstellen van Rousseau: bijzonder fel.
- “Verbaasd dat Vooruit mensen in onwettig verblijf op een legale manier wil laten werken. Ik heb mij altijd verzet tegen een collectieve regularisatie. Wij zijn gebaat bij een consequent en duidelijk beleid. Wie hier mag zijn, geven we kansen en activeren we op de arbeidsmarkt. Wie hier niet mag zijn, moet terug”, zo reageerde Nicole de Moor (cd&v) de bevoegde staatssecretaris voor Migratie scherp.
‘Flinkse’ jongen
- “Een week nadat wij het al voorstelden, stelt nu ook Vooruit hetzelfde voor. Het is nochtans niet meer dan logisch: aan een leefloon hangen verplichtingen om taal te leren en te werken. Doe je dat niet, dan zijn er sancties. De vrijblijvendheid stuurt mensen naar extreem rechts. Vanuit het centrum moeten we hierin gewoon veel duidelijker zijn”, reageerde Egbert Lachaert (Open Vld).
- “Rousseau doet graag uitschijnen dat hij een ‘flinkse’ jongen is”, zo sneerde Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “Maar wie de voorstellen nader bekijkt, ziet meteen dat de socialisten geen sikkepit geven om de gevolgen van het jarenlange mee door hen veroorzaakte asielwanbeleid. Ze zijn niet alleen ongeloofwaardig omdat ze zelf jarenlang aan de knoppen zaten, maar hun voorstellen zullen ook helemaal niks oplossen.”
- Bij Groen lanceerde men gisteren overigens zelf voorstellen, over een grote strijd tegen fiscale fraude, die tussen de 8 à 12 miljard euro zou moeten opleveren. Dat bedrag lijkt gigantisch, maar is volgens voorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen) wat ongeveer de grote van de gemiste inkomsten uit de zwarte economie in België is. Daarvoor wil hij de bijzondere belastinginspectie BBI fors versterken, het bankgeheim volledig afschaffen en elke minnelijke schikking bij fraude schrappen.
- Zijn voorstel kreeg, ondanks het feit dat Groen congresseert, een pak minder aandacht van de collega’s dan Rousseau. Groen was in de laatste peilingen de kleinste partij geworden.