Bijna vijf jaar nadat toenmalig minister van Digitale Agenda Alexander De Croo Bit4you mee lanceerde, lijkt een roemloos einde van het Belgische cryptoplatform onafwendbaar. De ruim 40.000 klanten moeten bidden dat ze hun centen terug gaan zien.
In het nieuws: De directie Bit4you draagt de leiding van het platform over aan twee voorlopige bewindvoerders voor “een ordelijke afwikkeling”. Daarmee lijkt het doek te vallen voor een van de technologiebeloftes uit Franstalig België.
Het financiële drama: Een deel van de cryptobeleggingen die klanten via Bit4you aanhielden, bleken bij de Estse dienstverlener CoinLoan geparkeerd te zijn. Dat bedrijf raakte echter in financiële moeilijkheden en verloor zijn licentie. Daardoor zijn ook de tegoeden van de Bit4you-klanten geblokkeerd.
- Door de onverwachte stopzetting van de activiteiten van dat platform kunnen ruim 40.000 klanten niet aan hun cryptobeleggingen. Bij sommige gedupeerden gaat het om tienduizenden tot zelfs honderdduizenden euro’s aan crypto.
- Wat die klanten nog bozer maakt, is dat ook het contant geld en de cryptobeleggingen bij Bit4you zelf niet vrijgegeven worden. “Al onze systemen zijn met elkaar verbonden”, is de weinig overtuigende uitleg van het bedrijf.
Hoe het begon: De verwachtingen bij de lancering van Bit4you vijf jaar geleden waren nochtans hooggespannen. “Een historisch moment voor België”, zo verklaarde toenmalig minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld), vandaag premier, toen hij op een event in augustus 2018 plechtig de eerste transactie op Bit4You lanceerde.
- Bit4You werd zo het eerste handelsplatform voor cryptomunten dat opereerde vanuit België en wilde een alternatief zijn voor de grote cryptoplatformen als Coinbase of Binance.
- De jonge programmeur Sacha Vandamme was CEO en slaagde erin twee grote namen uit de Franstalige techscène achter zich te krijgen: Marc Toledo van Toledo Telecom, die financieel directeur werd, en José Zurstrassen, de oprichter van Skynet en Keytrade, als voorzitter.
- “We staan aan het begin van een digitale revolutie”, verklaarde Toledo toen.
- “Om het vertrouwen te versterken, is een transparant, gereguleerd en beveiligd handelsplatform van groot belang”, verklaarde De Croo.
Voorlopige bewindvoerders
De ontnuchtering: Het contrast met de ontwikkelingen van de voorbije tien dagen kan nauwelijks groter zijn.
- De ondernemingsrechtbank stelde gisteren twee voorlopige bewindvoerders aan die “een afwikkelingsplan moet opstellen om de belangen van de klanten te beschermen”, zegt het bedrijf.
- De twee experts zullen eerst de financiële situatie van Bit4you doorlichten en op basis daarvan inschatten of het bedrijf nog activiteiten kan doorzetten.
- Hun bevindingen zullen ze voorleggen aan de voorzitter van de ondernemingsrechtbank.
De voortekenen:
- De beursgang van Bit4you draaide in december vorig jaar uit op een mislukking. Moederbedrijf Chainius Solutions – met het trio Zurstrassen, Toledo en Vandamme aan het roer – wou het beursvehikel Beluga grotendeels overnemen om vervolgens Bit4You zo aan een notering op Euronext Brussel te helpen. De overname ging gefinancierd worden door middel van crowdfunding, maar Chainius slaagde er niet in de nodige fondsen te verzamelen
- De drie stichters zijn recentelijk op de achtergrond verdwenen, tot grote ergernis van de believers van het eerste uur. Marc Toledo, de voorbije jaren de spreekbuis van het bedrijf, bevestigt aan Business AM niet meer operationeel betrokken te zijn. Het trio nam op 10 maart 2023 samen ontslag uit de raad van bestuur, zo blijkt uit een akte in het Staatsblad. Benoit Seys, Head of Customer Experience, promoveerde tot CEO.

Het vervolg: De kans lijkt groot dat het rechtszaken komt. De bekende Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen, onder meer bekend van zijn rol in het dossier Fortis na de bankencrisis, maakte deze week bekend dat hij op vraag van een gedupeerde zoveel mogelijk klachten tegen Bit4you gaat verzamelen.