In de Verenigde Staten trokken beleggers aan de alarmbel. Een van de banken in slechte papieren, de First Republic Bank, zag een enorme uitstroom van spaartegoeden. Is de paniek terecht? Business AM vroeg het aan Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro.
Beluister hier het volledige gesprek met Erik Joly:
In het nieuws: First Republic Bank verloor gisteren bijna de helft van haar beurswaarde, nadat de grootte van de recente bankrun duidelijk werd in haar kwartaalrapport.
- Joly: “Het is een wake-upcall geweest voor heel wat beleggers. Beleggers zijn enorm geschrokken van de grootte van de spaartegoeden die weg zijn gehaald bij First Republic Bank. Eind vorig kwartaal stond daar nog 176 miljard dollar geparkeerd. Vandaag is dat nog iets meer dan 100 miljard dollar. En die 100 miljard dollar is nog wat opgeblazen, omdat een aantal andere Amerikaanse banken bij wijze van steun daar 30 miljard dollar hebben geparkeerd.”
- “De Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen maanden de rente drastisch verhoogd en dat heeft ervoor gezorgd dat de waarde van bestaande obligaties uit de portefeuille van die bank een stuk minder waard is geworden. En dan ontstaat er bij een zekere vorm van paniek een digitale run on the bank.”
Overdreven reactie?
Ook goed nieuws: Joly wijst erop dat First Republic ondanks alle ellende nog steeds winstgevend is.
- “Er werd nogal vrij snel voorbijgegaan aan de winst van First Republic Bank”, vindt de econoom. “Want die bank heeft wel degelijk winst gemaakt, 1,23 dollar per aandeel en dat was meer dan verwacht. We hebben ook gezien dat de Amerikaanse langetermijnrente opnieuw gedaald is. We staan nu op 3,4 procent. Een aantal weken terug was dat nog meer dan 4 procent.”
- Joly is optimistisch: “Als we kijken naar de grote Amerikaanse financiële instellingen, dan kunnen we niet anders dan besluiten dan dat het merendeel van de banken eigenlijk goede tot zeer goede resultaten heeft gepubliceerd. Dat heeft te maken met de hernieuwde interesse in obligaties en dus een hernieuwde en grotere handel in die waardepapieren.”
Het bredere plaatje: Amerikaanse consumentenvertrouwen onder druk, maar techbedrijven scoren goed.
- Joly wijst op het belang van de regionale banken voor de Amerikaanse kredietverstrekking: “Als het een beetje begint te waaien op de markt, dan is het best mogelijk dat banken minder geneigd zullen zijn om krediet te gaan verstrekken.”
- “Dat is minder goed nieuws voor particulieren en ook voor de bedrijven. Dat zag je ook al aan de cijfers van de US Conference Board die het consumentenvertrouwen meet. Die bevindt zich op het laagste niveau van de voorbije zeven jaar.”
- “De markt gaat voorlopig niet mee omdat er wat heisa ontstaat rond de banken. Maar als ik een blik werp op de toekomst voor de Verenigde Staten, dan zie ik dat we vandaag wel opnieuw in de rebound gaan. Dat heeft wellicht ook te maken met de uitstekende resultaten uit de tech-sector die gisteren in de States bekend werden gemaakt.”
(evb)