Rystad Energy: “Wereld werkt aan ruim 30.000 kilometer waterstof-pijpleidingen”

Pijpleidingen zijn voor het transport van waterstof – alvast op korte en middelgrote afstand – beter geschikt dan schepen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Rystad Energy. Opgemerkt wordt daarbij dat momenteel wereldwijd al aan ruim negentig projecten voor de aanleg van pijpleidingen voor het transport van waterstof wordt gewerkt. Deze leidingen strekken zich uit over een totale lengte van 30.300 kilometer en zullen tegen midden volgend decennium operationeel zijn.

Er wordt aan toegevoegd dat er momenteel al 4.300 kilometer pijpleidingen voor het transport van waterstof operationeel zijn. Daarvan situeert zich meer dan 90 procent in Europa en Noord-Amerika.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof wordt gezien als een interessant product om de ecologische voetafdruk van diverse economische sectoren te verkleinen. Het product kan een grote concentratie aan energie in een relatief klein volume verzamelen. Momenteel worden pijpleidingen al gebruikt om onder meer industriële knooppunten - zoals petrochemische fabrieken - met waterstof te bevoorraden. Naarmate de vraag van afnemers echter toeneemt, zullen langere leidingen met grotere diameters en een hogere druk moeten worden ingezet om het transport van het product te garanderen.

Europa loopt voorop: Wereldwijd loopt Europa voorop bij de productie en invoer van duurzame waterstof. De aandacht gaat nu naar de aanleg van de nodige infrastructuur om waterstof naar de afnemers te brengen.

  • Volgens Rystad Energy behoren Spanje, Frankrijk en Duitsland tot de voorlopers in de aanleg van grensoverschrijdende pijpleidingen, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk zich met zijn uitgebreide gasnet in een sterke positie zou bevinden om van aardgas op waterstof over te schakelen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.