Het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen, schiet zijn doel voorbij: er is nauwelijks sprake van hertewerkstelling van oudere werknemers, wat nochtans het opzet was. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent.
In het nieuws: Van de 6.287 SWT’ers in februari 2022 zijn er een jaar later slechts 39 terug aan de slag. Werkzoekenden in SWT krijgen bovenop hun uitkering een vergoeding van hun voormalige werkgever.
Geciteerd: “Het argument dat het brugpensioen reeds hervormd is tot een actief stelsel, en daarom geen aandacht verdient in nieuwe pensioenhervorming, mag dus in de prullenmand”, concludeert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent.
Meer details: De hertewerkstelling komt dus neer op amper 0,62 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Of anders gesteld: in de praktijk is SWT gewoon het brugpensioen van vroeger.
- Uit de experimenten in het onderzoek blijkt dat het probleem niet ligt bij de werkgevers, die wel degelijk bereid zijn om oudere werknemers een baan te bieden.
- De verklaring is eerder te zoeken bij de werknemers: “Door de hogere uitkering kunnen SWT’ers beter hun levensstandaard aanhouden, wat mogelijk in de feiten tot minder sollicitaties leidt”, zeggen de Gentse onderzoekers.
De reactie: In een eerste reactie zegt arbeidsbemiddelaar VDAB dat gezondheidsproblemen vaak een drempel vormen voor de betrokken werknemers, naast het psychologische effect van SWT, waardoor de betrokkene in zijn hoofd afscheid genomen heeft van de arbeidsmarkt. De VDAB betwist wel dat het probleem zich uitsluitend aan de kant van de werknemers situeert.