De Russische veiligheidsdienst, de FSB, heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich formeel beschuldigd van spionage. Dat meldde het Russische nieuwsagentschap TASS afgelopen vrijdag. Gershkovich, die correspondent is voor de Wall Street Journal, heeft de beschuldiging ontkend. Er hangt hem een mogelijke celstraf van 20 jaar boven het hoofd.
Het nieuws: De Russische autoriteiten arresteerden Gershkovich op 29 maart in Jekaterinburg. Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin zei dat de Amerikaan op heterdaad was betrapt tijdens het verzamelen van informatie over een wapenfabriek in de omgeving van de stad, wat volgens hem neerkomt op spionage.
- De Wall Street Journal ontkent dat Gershkovich bezig was met spionage en heeft zijn onmiddellijke vrijlating geëist. Ook de Amerikaanse president Joe Biden en verschillende senatoren hebben opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de Amerikaan.
- De krant laat in een reactie weten: “Zoals we vanaf het begin hebben gezegd zijn deze aanklachten categorisch vals en ongerechtvaardigd en blijven we de onmiddellijke vrijlating van Evan eisen”.
- Op donderdag kwamen de Amerikaanse ambassadeur in Rusland en een Russische topdiplomaat bijeen om de zaak te bespreken, meldde het Russische staatspersbureau Interfax. De gesprekken liepen vooralsnog uit op niks.
- De Biden-regering zou ondertussen voorbereidingen aan het treffen zijn om Gershkovich officieel als “onterecht gedetineerd” te verklaren. Hierdoor heeft de regering in Washington meer juridische instrumenten om aan zijn vrijlating te werken.
- De rechtbank in Moskou zal op 18 april een door de advocaten van Gershkovich ingediend beroep behandelen. De correspondent zit momenteel vast in het beruchte detentiecentrum Leftereovo.
Ruilmiddel
- Gershkovich is de eerste Amerikaanse journalist die in Rusland is gearresteerd sinds het einde van de Koude Oorlog.
- Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan door Moskou is aangehouden om als drukmiddel te worden gebruikt op de regering in Washington. Ook kan Gershkovich als ruilmiddel worden ingezet voor Russen die in de VS vastzitten, zoals eind vorig jaar is gebeurd met de Amerikaanse basketballer Brittney Griner en de Russische wapenhandelaar Viktor Bout.