Kan De Croo een kanseliersbonus binnenhalen voor Open Vld? “Weinig tijd meer om partij uit moeras te trekken”, zegt Rik Van Cauwelaert

De Vlaamse liberalen nemen de voormalige campagnestrateeg van Nederlands premier Mark Rutte (VVD) in de arm, zo raakte deze week bekend. De bedoeling is om premier Alexander De Croo als staatsman uit te spelen en zo een “kanseliersbonus” te verzilveren. Zal dat lukken? De mening van politiek watcher Rik Van Cauwelaert.


Herbeluister het volledige interview met Rik Van Cauwelaert in de radioshow The Morning Drive:


Als een spin doctor van de premier een sterk merk moet maken, wil dat zeggen dat hij geen sterk merk meer is?

Rik Van Cauwelaert: “Kijk naar de naar de peilingen. Hijzelf mag dan nog mee bovenaan staan in de populariteitspoll, maar Open Vld als partij doet het niet zo goed. Daar zit een serieuze discrepantie.”

“Men denkt dat men door de merknaam De Croo te gebruiken de rest van de partij mee kan optillen. In het verleden zijn er gelukte voorbeelden: Bart De Wever heeft als kopman van N-VA heel zijn partij meegesleurd naar de top.”

“Maar op dit moment gaat het natuurlijk heel slecht met de Open VLD. De partij scoort zelfs lager dan toen Omer Vanaudenhove destijds de PVV (de voorloper van Open Vld, red.) stichtte, precies om uit een electoraal moeras te geraken. Welnu: Open VLD zit nog lager dan toen. Je moet niet vragen hoe groot de crisis is.”

Straalt de figuur van De Croo dan niet af op de partij?

“Hij is er tot nu toe niet geslaagd de partij mee naar boven te sleuren. De vraag is: kun je dat op deze korte termijn – een jaar hè, want laten we wel wezen: binnen een jaar zijn het verkiezingen en na de vakantie begint de campagne – doen? Bovendien is het werkterrein van de spindoctor, Nederland, totaal anders dan België.”

Hoezo?

“Wel, je zit daar met één land en één taal. Dus uh, die. De minister-president in Nederland is ook echt de kopman van zijn partij. Terwijl hier heb je verschillende boegbeelden, want in een Vlaamse regering is het boegbeeld van Open Vld dan weer Bart Somers.”

Somers zou als vice Vlaams minister-president de federale lijst zou trekken in Antwerpen. Wat denkt u daarvan?

“Ik kan dat begrijpen omdat hij in de provincie Antwerpen hun sterkste figuur is. En als je het in Antwerpen – de belangrijkste provincie – maakt, dan maak je het in de rest van het land, bij manier van spreken. Maar dan zit je met De Croo en Somers wel met twee boegbeelden, hè.”

Volgens Gazet van Antwerpen zouden andere boegbeelden zoals Maggie De Block, Gwendolyn Rutten en Bart Tommelein de lijsten laat trekken. Onlogisch is het ook niet, natuurlijk.

“Alleen heeft men door interne tegenstellingen in die partij een aantal mensen in de verdrukking geduwd hè? Mevrouw Rutten staat heel sterk lokaal, in de buurt van Diest, Aarschot en het Leuvense, maar werd door de rest van de partij toch wat weggedrukt. Als men die nu moet gaan terughalen en terug betrekken bij de campagne, dat wordt niet gemakkelijk.”

“Tommelein was algemeen al een beetje afgeschreven voor de toekomst. Ik zie daar weinig vernieuwing aan de basis. Mevrouw De Block bijvoorbeeld is over haar populariteit heen in Brabant door de verwarring rond de mondmaskers. Men is dat niet vergeten. Mikken op haar bekendheid is zeer hazardous.”

“Dus het wordt niet gemakkelijk voor die Nederlander om daar om daar één lijn in te trekken.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.