Australië zal drie Amerikaanse nucleair gedreven onderzeeërs kunnen opkopen als onderdeel van het strategisch partnerschap AUKUS.
Australië krijgt zicht op eigen nucleair aangedreven duikboten tijdens top AUKUS

Waarom is dit belangrijk?
De Verenigde Staten haalde in het kader van een veiligheidspact de banden aan met Australië om zo meer invloed in Zuidoost-Azië te winnen. De VS hoopt dat een sterke militaire partner als Australië mee kan opwegen tegen het opkomende China.In het nieuws: Het trilateraal veiligheidspact AUKUS zet een nieuwe stap vooruit nu enkele details werden vrijgegeven over hoe de drie partijen samen verder vooruit zullen gaan.
- Volgens het veiligheidspact AUKUS dat Australië achttien maanden geleden sloot met de VS en het Verenigd Koninkrijk, zou Australië toegang krijgen tot technologie om zelf nucleaire onderzeeërs te kunnen bouwen. Dat schrijft Al Jazeera.
- Dat werd beslist op een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Rishi Sunak en de Australische premier Anthony Albanese in San Diego, de thuishaven van de Amerikaanse Pacifische vloot.
- Er werd nu door de staatsleiders van de drie partijen afgesproken dat Australië drie Amerikaanse kernonderzeeërs van het model Virginia zou mogen kopen. Elk stuk wordt geschat op 3 miljard dollar. Tegen 2040 moeten deze vaartuigen onderdeel uitmaken van de Australische zeemacht.
- Later zou Canberra nog de optie hebben om er twee bij te kopen.
- Na de koop zullen Australië en het VK een nieuw duikbootmodel ontwerpen met Amerikaanse technologie en steun. De VS en het VK komen zo de belofte na dat ze Australië toegang zouden geven tot deze bijzondere militaire technologie.
- De alliantie kwam er als antwoord op een steeds agressiever wordende China in de regio die zich blijft roeren om een eigen invloedssfeer uit te bouwen in Oost-Azië. Australië wil op deze wijze met de VS tegenwicht kunnen bieden.
Frans verraad
Wat voorafging: Voordat het AUKUS-pact werd afgesproken, had Australië een overeenkomst met Frankrijk.
- In die overeenkomst had de Australische regering een bestelling geplaatst van twaalf Franse conventionele duikboten. Dat besloeg een order van tientallen miljarden euro’s dat ‘het contract van de eeuw’ genoemd werd.
- In de regio van Cherbourg zou dit voor tientallen jaren honderden directe en indirecte jobs hebben opgeleverd.
- De Fransen reageerden woedend op het verraad toen Australië de bestelling annuleerde. De Franse media schuwden geen kwade woorden en ook tussen Washington en Parijs ontstond er ruis op de lijn. Ondertussen legde Frankrijk het dispuut met de VS en Australië wel al weer bij.
(kg)