Wordt België weldra een hub voor groene waterstof? “Groene transitie in een stroomversnelling”

België is goed gepositioneerd om een hub te worden voor energiedragers zoals groene waterstof, zegt Laurent Remy, External Communication Nextgrid Manager bij Fluxys, aan Business AM. “We willen eigenlijk de essentiële infrastructuurpartners worden om de energietransitie te versnellen.”


Beluister het volledige interview hier.


De essentie: “We willen samenwerken met alle mogelijke stakeholders om de klimaatopwarming tegen te gaan”, zegt Remy.

  • Om dat te doen, heeft Fluxys een nieuwe strategie op poten gezet, gaat hij verder. “We willen versterken, verbreden en verbinden.”
  • Om dat te verwezenlijken, zullen een aantal zaken worden gerealiseerd. Fluxys wil eerst en vooral de infrastructuur binnen België ontwikkelen om verschillende energiedragers te transporteren. “Vandaag vervoert men gas door onze infrastructuur. Morgen wil men naast synthetisch gas of biomethaan andere nieuwe molecules vervoeren, zoals waterstof en CO2.”
  • Fluxys wil tegen 2030 zijn klanten een vervoerscapaciteit bieden voor 30 terrawattuur voor waterstof en 30 miljoen ton CO2 per jaar. De bestaande infrastructuur in Zeebrugge moet daarbij een sleutelrol spelen.
  • “We hebben België ontwikkeld tot een kruispunt. We willen dezelfde rol behouden in het kader van nieuwe molecules.” Remy spreekt onder meer over groene waterstof, groene ammoniak, biomethaan en synthetisch methaan.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.