Het IMF verwacht voor 2024 een groei van 0,3 procent van de Russische economie. Daarmee zal de Russische groei volgend jaar groter zijn dan de Duitse en de Britse.
5 redenen waarom het Westen de Russische economie niet op de knieën kreeg

Waarom is dit belangrijk?
Een land dat kreunt onder economische sancties én een oorlog zal het volgens het IMF volgend jaar beter doen dan de twee grootste economieën van Europa. De poging om het land economisch op de knieën te krijgen, is dus mislukt.In het nieuws. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), nochtans bekend om zijn sombere voorspellingen, voorspelde deze week dat het Russische bbp dit jaar met 0,3 procent zal groeien.
- Instellingen die recent nog betwijfelden of de Russische economie onder de westerse sancties zou kunnen overleven, klinken nu optimistischer dan de eigen Russische regering (-0,8 procent).
- IMF-economen baseren hun golf van optimisme op de stabiliteit van de Russische olie-export.
- “Bij het huidige niveau van het olieprijsplafond zullen de exportvolumes van Russische ruwe olie naar verwachting niet noemenswaardig worden beïnvloed, omdat de Russische handel zich blijft verplaatsen van sanctielanden naar niet-sanctielanden,” aldus het rapport.
5 redenen voor de Russische remonte
Zoom in. De Russische economie heeft ook het jaar 2022 overleefd. Analisten van de Russische Centrale Bank zien hiervoor vijf onderliggende redenen:
- De stabiliteit van het banksysteem. Dankzij ruime kapitaalreserves zijn de banken redelijk in vorm gebleven – terwijl de kredietverlening werd ondersteund door versoepeling van de regelgeving.
- Dalende exportvolumes werden gecompenseerd door stijgende prijzen.
- De snelle verplaatsing van de export naar Azië.
- Een efficiënte hervorming van de logistieke ketens door importbedrijven.
- Overheidssteun, met een stijging van de begrotingsuitgaven.
Parallelimport en andere trucs
Zoom out. Waar de Russische Centrale Bank met geen woord over rept zijn de parallelimport en andere truken.
- Goed voorbeeld zijn de bedrijven Apple en Samsung.
- Die trokken zich bij het begin van de oorlog terug uit de Russische markt, om hun plek snel te zien ingenomen door Chinese fabrikanten als Xiaomi, Realme en Honor.
- China, maar ook Turkije, is bezig met een inhaalslag voor andere goederen, zoals wasmachines of industriële producten.
- Over het geheel genomen bereikte de Chinese export naar Rusland in december een recordhoogte, waardoor de scherpe daling van de handel met Europa werd gecompenseerd.
- Producten van Apple en Samsung vinden nu ook via de nieuwe handelsroutes hun weg terug naar Rusland.
- Een studie van de Amerikaanse denktank Silverado Policy Accelerator over het effect van de sancties stelt:
“Smartphones van bedrijven als Apple en Samsung worden nog steeds door derden naar Rusland verscheept. Deze producten worden vanuit hun productielocaties in Azië – soms via Europa, Hongkong of andere landen – naar Armenië en Kazachstan verscheept. Van daaruit worden ze geëxporteerd naar Rusland.” (Lees verder onder de grafiek)

Grote schokken kan Rusland niet meer aan
Conclusie: De Russische economie blijft robuust overeind ondanks de westerse fanfare van sancties en andere maatregelen.Toch kan ze geen grote schokken meer verduren. Een scherpe daling van de energieprijzen of een grote geopolitieke nederlaag zouden de prognoses van het IMF volledig teniet doen. Het IMF actualiseert daarom zijn voorspellingen meerdere malen per jaar. Als er nieuwe gegevens opduiken, zullen er waarschijnlijk nog meer correcties volgen.
(kg)