Peruaanse wetgevers zijn het deze week opnieuw niet eens geworden over een plan om de verkiezingen in het land te vervroegen naar dit jaar. Intussen blijven de landelijke protesten tegen de regering van Boluarte onverminderd aanhouden.
De essentie: Wetgevers in Peru hebben deze week, tevergeefs, meerdere malen gestemd om de verkiezingen in het land te vervroegen naar dit jaar.
- Bij het meest recente voorstel – dat afkomstig was van de rechtse partij Popular Force – van afgelopen woensdag stemden 68 congresleden tegen vervroegde verkiezingen, 54 stemden voor en 2 onthielden zich.
- “Ik betreur het dat het congres niet de nodige consensus heeft bereikt om de verkiezingen te vervroegen”, liet president Boluarte weten. “We zullen onmiddellijk een nieuw voorstel indienen, zodat Peruanen in 2023 hun autoriteiten democratisch kunnen kiezen”.
- Jorge Montoya, congreslid en woordvoerder van de conservatief rechtse partij Popular Renovation, zei tijdens het debat van woensdag dat vervroegde verkiezingen ongrondwettelijk zijn en dat congresleden hun termijn mogen afmaken.
- De partij van Castillo, Peru Libre, zal nu proberen stemmen te winnen voor een nieuw voorstel omtrent een niet-bindend referendum voor een nieuwe grondwet en nieuwe leden van het congres.
- Het Peruaans congres is diep verdeeld over de kwestie. Sommige leden vinden dat zij hun ambtstermijn moeten kunnen uitdienen en zeggen dat het verplaatsen van de verkiezingen ongrondwettelijk is. Anderen beweren dat ze voorstander zijn van vervroegde verkiezingen, maar enkel op voorwaarde dat er eerst een referendum wordt gehouden over een nieuwe grondwet.
- Sommigen vrezen ook dat vervroegde verkiezingen in het nadeel zullen zijn van de kleinere partijen, die geen geld hebben om op korte termijn verkiezingscampagnes op poten te zetten.
Castillo
Achtergrond: Het is al sinds december vorig jaar onrustig in Peru, toen voormalig president Pedro Castillo werd gearresteerd nadat hij op ongrondwettelijke wijze de tijdelijke ontbinding van het Congres op televisie had aangekondigd.
- Als reactie op zijn arrestatie braken er in verschillende delen van het land protesten uit. Demonstranten eisten het aftreden van de nieuwe president Dina Boluarte, de vrijlating van Castillo, een nieuwe grondwet en vervroegde verkiezingen.
- Bij de onlusten zijn tot nu toe al bijna 50 doden gevallen. Het congres gaf eerder groen licht om de verkiezingen te vervroegen van 2026 naar 2024.
- Castillo, een voormalig vakbondsleider en plattelandsleraar – die beschuldigd wordt van onder andere corruptie – vertegenwoordigt een groep van de bevolking die zich niet gezien en vertegenwoordigd voelt door de regering in de hoofdstad.
- De situatie in het Andesland zal volgens deskundigen voorlopig nog explosief blijven. Een kwart van de bevolking leeft in armoede en heeft geen toegang tot voldoende voedsel en water. De woede omtrent deze zaken en de ongelijkheid in het land gaat ver terug, maar is de laatste jaren meer prominent op de voorgrond gekomen.
(ns)