Volgens het persagentschap Reuters zou de Amerikaanse zakenbank JPMorgan erg geïnteresseerd zijn in de mediarechten van de Italiaanse Serie A.
“JPMorgan wil tot 1 miljard euro investeren in belangrijkste Italiaanse voetbalcompetitie”
Waarom is dit belangrijk?
Net als andere Europese voetbalcompetities hinken de inkomsten van de Serie A achterop in vergelijking met die van de Engelse Premier League. Daarom wordt naarstig gezocht naar manieren om de aantrekkingskracht van niet-Engelse topcompetities een (financiële) boost te geven. In 2021 had JPMorgan voorgesteld om miljarden dollars aan financiering te verstrekken aan de Europese topclubs die de Super League wilden oprichten; een plan dat mislukte na een heuse protestgolf van fans en politici.Het nieuws: Volgens bronnen van Reuters zou JPMorgan bereid zijn de Italiaanse voetbalbond een lening van tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro te verstrekken, met de garantie dat de tv-rechten van de Serie A worden verkregen vanaf het seizoen 2024. Dan loopt immers de overeenkomst met streamingdienst Dazn af.
- De ingewijden beweren dat de 20 clubs uit de Italiaanse eerste klasse tijdens een besloten bijeenkomst op donderdag op de hoogte werden gebracht van de belangstelling van de Amerikaanse bank.
- JPMorgan is wellicht niet de enige geïnteresseerde. Ook verschillende investeringsfirma’s, zoals de in New York gevestigde ondernemingen Apollo Global Management en Searlight Capital, zouden op de achtergrond de situatie in de gaten houden.
Kloof met Premier League dichten
De hoofdzaak: De tv-rechten zijn goed voor ongeveer de helft van de inkomsten van de voetbalploegen uit de Serie A.
- Momenteel is de financiële kloof met de clubs uit de Premier League echter te groot.
- In een poging om de inkomsten wat dichter bij het niveau van de Britse topcompetitie te brengen, hebben de Serie A-clubs de oprichting van een media-unit besproken. Zoiets zou de weg kunnen vrijmaken voor externe investeerders.
En nu? De clubs zullen naar verwachting op 24 februari bijeenkomen om te bespreken hoe ze zullen reageren op het bod van JPMorgan en de interesse van de verschillende beleggingsmaatschappijen. Ze kunnen dan besluiten om een financieel adviseur in te huren, zo stellen de bronnen van Reuters nog.
Amerikaans kapitaal in Europees voetbal
Achtergrond: De helft van de 20 Serie A-clubs is tegenwoordig in buitenlandse handen, iets wat vroeger nog ondenkbaar zou geweest zijn.
- Negen van die tien overnames werden gedaan door Noord-Amerikaanse investeerders of consortia.
- Acht van de negen deals vonden plaats sinds 2018.
- Vorig jaar werd de kampioen van de Serie A, AC Milan, nog verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij RedBird Capital Partners voor een bedrag van 1,2 miljard dollar.
- De vorige eigenaar, het eveneens Amerikaanse Elliott Management, behoudt wel een minderheidsaandeel en zal ook enkele zetels in de raad van bestuur blijven hebben.