Wat is China van plan met een mysterieus ruimteschip dat zich al drie maanden in een baan om de aarde bevindt?

China bezit een ruimtevaartuig waarover zijn communistische regime heel weinig communiceert; iets wat niet zijn gewoonte is. Het zou om een spaceshuttle gaan, technologie die door geen enkel ander land ter wereld momenteel wordt benut. Het schip bevindt zich momenteel in een baan om de aarde en het is niet duidelijk wat het doet.

Waarom is dit belangrijk?

Spaceshuttles, spitstechnologie van de jaren 1980, zijn niet langer populair. Deze voertuigen, die naar de aarde konden terugkeren door een gecontroleerde landing te maken zoals een vliegtuig, zijn zo goed als verdwenen: het Amerikaanse Space Transportation System (STS)-programma werd in 2011 definitief stopgezet, zonder vervanging. Het Sovjet-equivalent, de Buran-shuttle, heeft slechts één vlucht gemaakt voordat het project in 1993 werd afgeblazen. Maar de Chinezen lijken een werkende shuttle te hebben, en de activiteit ervan roept veel vragen op.

Lancering ging niet met veel tamtam gepaard

De feiten: hoewel het Chinese communistische regime graag uitpakt met zijn onmiskenbare vooruitgang op ruimtevaartgebied, ging de lancering van een ‘Long March’ 2F-raket op 4 augustus niet met veel tamtam gepaard.

  • De lancering, vanaf Jiuquan in de Gobi-woestijn, werd gedaan om een ruimtevliegtuig in een baan om de aarde te brengen, aldus een laconieke verklaring van de Chinese autoriteiten. Er is weinig bekend over het vaartuig of zijn missie.
  • China heeft al 90 dagen het vaartuig, vermoedelijk een soort shuttle, in een baan om de aarde hangen. Het ruimtevaartuig heeft zijn perigeum, het dichtst bij de aarde gelegen punt in de baan van een hemellichaam, verhoogd tot tussen 597 en 608 kilometer boven het aardoppervlak.
  • Dit is de tweede bekende vlucht van het ruimtevaartuig. Het schip vloog voor het eerst in september 2020 uit, maar voltooide slechts twee banen in twee dagen voor zijn terugkeer naar de aarde, zo meldt Space News. Het ruimtevaartuig lijkt deel uit te maken van een tweetraps orbitaal-lanceersysteem, met een door een raket ondersteunde verticale start en horizontale landing, wellicht vergelijkbaar met de shuttles uit het grote tijdperk.

Andere objecten

De speculatie: dit ruimtevliegtuig lijkt andere, kleinere vaartuigen in zijn baan te brengen.

  • Tijdens de eerste bekende vlucht van het ruimtevaartuig, in 2020, had het vaartuig al een object laten loskomen dat op de radar kon worden waargenomen.
  • Deze keer nam het 18e Space Defence Squadron van de Amerikaanse ruimtemacht weer een object in de buurt van het Chinese ruimtevaartuig waar, in een vergelijkbare baan, maar ver genoeg weg om te kunnen bevestigen dat het inderdaad een apart object was.
  • Het Amerikaanse leger en ruimtevaart-deskundigen over de hele wereld kunnen alleen maar speculeren. Een mogelijkheid is dat het object een kleine satelliet was die bedoeld was om de prestaties van het ruimtevaartuig te observeren. Het zou ook een test kunnen zijn om kleine nuttige ladingen in een baan om de aarde te brengen.

Xinjiang

China is zo discreet mogelijk over dit mysterieuze ruimteschip. De China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) erkent het bestaan van het toestel, maar duidt het als “ondersteuning van de opbouw van China’s wetenschappelijke en technologische, ruimtevaart- en transportkracht, met praktische sociale, technologische, economische en andere toepassingswaarden”, zonder iets concreets naar voren te brengen.

  • Het is niet bekend hoelang het ruimtevaartuig in een baan om de aarde zal blijven, maar de US Space Force schat dat het ooit zal landen op de Lob Nuur-basis in Xinjiang, waar satellietbeelden wijzen op verhoogde activiteit van grondpersoneel.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.