Elon Musk wil helft van het personeel van Twitter ontslaan

Nu miljardair Elon Musk aan het roer staat van het socialemediaplatform Twitter, doen er heel wat berichten de ronde over grote ontslagrondes. Musk ontkende onlangs wel een bericht dat hij 75 procent van het personeel de laan wil uitsturen, maar er staat alsnog een vergaande herstructurering op de agenda. Ongeveer 3.700 Twitter-medewerkers dreigen vanaf vrijdag hun job te verliezen.

Waarom is dit belangrijk?

De effectieve overname van Twitter door de CEO van Tesla heeft gezorgd voor een gespannen sfeer binnen het bedrijf. Het personeel vreest dat er veel mensen hun job zullen verliezen. Volgens een uitgelekt bericht zouden er 3.700 ontslagen op de planning staan.

De essentie: Musk is nog niet lang actief als CEO van Twitter, maar hij heeft wel al zijn stempel op het bedrijf gedrukt. Zo wil hij een betalend abonnement lanceren, waarmee gebruikers onder meer hun profiel kunnen verifiëren. Prijskaartje: 8 euro per maand. Voorts lijkt hij werk te maken van een vergaande herstructurering.

Hij is naar verluidt van plan om de helft van het personeel te ontslaan.

  • Dat aantal ligt wel lager dan het cijfer dat eerder de ronde deed. Zo was er eerst sprake van dat Musk 75 procent van de 7.500 werknemers op straat wou zetten. Die info werd wel ontkend.
  • De eerste ontslagen zouden deze vrijdag worden aangekondigd, slechts één week nadat Musk de controle over Twitter heeft overgenomen.
  • De betrokken werknemers zouden daarbij recht hebben op een ontslagvergoeding ten belope van zestig dagen.

Tegelijkertijd maakt Musk naar verluidt komaf met het telewerkbeleid. Werknemers mochten voor zijn komst “onbeperkt thuiswerken”, meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Dat heeft ertoe geleid dat werknemers het bedrijf vrijwillig hebben verlaten, aldus The Verge.
  • Die beslissing komt niet als een verrassing, want het is bekend dat Musk niet graag op afstand werkt.

Het begin van een revolutie

Musk zou met die vergaande herstructurering de kosten van de onderneming willen verminderen. Veel grote techbedrijven beschikken over een gigantisch personeelsbestand. Twitter verdient ook niet veel geld en vertrouwt voor een groot deel op advertenties om zijn kas te spijzen. Daar wil de miljardair dus iets aan doen. Dat is ook de reden waarom hij van plan is om heel binnenkort een betalend abonnement te lanceren.

Er zijn nog enkele veranderingen op til:

  • De mogelijkheid om een tweet te wijzigen, zou vanaf deze week beschikbaar kunnen zijn voor alle gebruikers.
  • Voorts komt er een “content moderation council”. Er zijn daarover nog niet veel details bekend.

(ns/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.