De Duitse regering heeft een compromis bereikt over de kwestie van de Chinese aankoop van een belang in een Hamburgse haventerminal. De Chinese groep, Cosco, mag wel degelijk een belang verwerven in de terminal. Al moet het aandeel kleiner zijn dan gepland.
Compromis: Duitsland laat Chinezen belang nemen in Hamburgse haventerminal, maar kleiner aandeel dan in oorspronkelijk plan

Waarom is dit belangrijk?
De alom bekritiseerde oorspronkelijke deal zou Cosco een groot aandeel hebben gegeven in de belangrijkste haven van Duitsland, die de op twee na grootste van Europa is. Sinds de Oekraïne-oorlog beseft de locomotief van de eurozone echter maar al te goed dat ze een zware prijs betaalt voor economische afhankelijkheid van staten die geopolitiek een andere koers varen dan het Westen.Concreet: het compromis stelt dat de Chinese scheepvaartreus Cosco een belang in de terminal kan nemen van “minder dan 25 procent” in plaats van de oorspronkelijk geplande 35 procent.
Waarom? Regeringsfunctionarissen zeiden tegen het Duitse persbureau DPA dat het herziene aandeel een “noodoplossing” was om de deal te redden zonder de Chinezen wezenlijke invloed te geven bij het beheer van de belangrijke terminal. Volgens de eerdere voorwaarden had Cosco bijvoorbeeld de macht om 1 van de 3 directeurs van de terminal te benoemen.
Verder: de “reden voor het gedeeltelijke verbod is het bestaan van een gevaar voor de openbare orde en veiligheid”, klinkt het in een persverklaring van het ministerie van Economie en Klimaatbescherming.
Pro en contra
- Economieminister Robert Habeck (Groenen) was één van de tegenstanders van de deal; hij hekelde de verkoop van kritieke Duitse infrastructuur aan een autoritair en allesbehalve transparant regime. Habeck heeft overigens al vaak publiekelijk de economische verstrengeling met China aan de kaak gesteld.
- Ook Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (eveneens lid van de Groene Partij) had ernstige bedenkingen bij de verkoop. Eerder uitte ze al haar bezorgdheden over de mensenrechtenschendingen door het Chinese communistische regime, zoals in het geval van de tot dwangarbeid verplichte Oeigoerse moslims in Xinjiang. Baerbock riep daarom eerder dit jaar nog op tot een voor de hele EU geldend verbod op Chinese goederen die in de provincie Xinjiang worden geproduceerd.
- Maar: voorstanders van de deal beweren dat de Hamburgse haven hierdoor concurrerend kan blijven ten opzichte van andere wereldhavens. De verwerving van een belang door Cosco zal leiden tot verdere investeringen in de Hamburgse haven, klinkt het, omdat die nu aantrekkelijker wordt voor Chinese verladers. En China is nu al de belangrijkste klant van de haven.
“Herhaling fout vorige regeringen”
En nu? Volgens de nieuwssite Deutsche Welle, die bronnen dicht bij de onderhandelingen noemt, zou Cosco kunnen instemmen met het kleinere aandeel.
- De ministeries van Economie en Buitenlandse Zaken blijven echter waarschuwen tegen de deal.
- Ook Marcel Fratzscher, hoofd van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW), hekelde het compromis. “De Duitse regering herhaalt de fout van veel vorige federale regeringen” door voorrang te geven aan “economische belangen op korte termijn boven welvaart en stabiliteit op lange termijn”, zei hij tegen persbureau Reuters.
(ns)