Vivaldi worstelde gisteren in de Kamer heftig met het asieldossier: staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) kreeg een spervuur van vragen, waarbij de oppositie vaak op hetzelfde kritisch niveau zat van de meerderheid.
De PS speelt daarbij nu een stevig spelletje blufpoker. Nadat ze eerste aarzelden, tot frustratie van de cd&v’ers, maar ook de groenen, gooien ze nu de poorten bij Defensie open. In totaal komen er 500 plekken bij nog in november en zelfs 1000 tegen 1 december. Die kunnen dan heel de winter lang dienen als noodopvangplek.
Meteen heeft de Moor zo haar gevraagd “grote noodcapaciteit”, al is het de vraag of 1.500 plekken zal volstaan. De ngo’s geloven alvast van niet.
En er is een addertje onder het gras: daarmee heeft de Moor nog altijd geen personeel, om die plekken te bemannen. In de Kamer jende PS-parlementslid Hervé Rigot toch de Moor een beetje: ‘Wie kan aanvaarden dat kinderen op straat slapen?”, zo herhaalde die, waarbij hij een “duidelijk engagement” vroeg van de cd&v’ster. Daarbij wees hij erop dat Defensie (lees: de PS), nu al “instaat voor zo’n 7.000 van de 31.000 plaatsen in het opvangnetwerk”.
Het personeel moet dus van elders komen. En daar loopt het voorlopig mis: ook de militaire gebouwen in Berlaar en Glons (waar niet eens stromend water is) kunnen zo voorlopig niet ten volle benut worden, want er is geen volk om het te bemannen.
Misschien wel het belangrijkste nieuws voor de Moor komt ondertussen uit het Europese niveau. Op de EU-top werd opnieuw de ‘case’ van Servië aangehaald, en die zouden op korte termijn bereid zijn om hun soepele visa-voorwaarden te gaan verstrakken, voor een pak landen. Dat zou meteen op korte termijn honderden Burundezen voor België en Indiërs voor Oostenrijk kunnen tegenhouden.
De ‘toegift’ van de PS, leidde er in de Kamer overigens niet toe dat men vanuit de meerderheid wat milder wordt voor de Moor. Zoals gebruikelijk haalde Groen-Kamerlid Eva Platteau heel hard uit naar haar eigen coalitiepartner: “Ik had gedacht dat kinderen op straat een wake-upcall zouden zijn. Je vraagt je af: voelt iedereen in deze regering de urgentie? Blijkbaar is de situatie nog altijd niet dringend genoeg om daadkrachtig op te treden.” Het wordt straks dus wel kijken naar Groen, die met Petra De Sutter de bevoegdheid van Ambtenarenzaken vasthoudt, en dus een reservoir aan handen heeft, om te zien of zij mee het probleem oplossen.