Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en de functie die je uitvoert, heb je recht op voordelen. Jarenlang was de maaltijdcheque daar de populairste onder, maar sinds kort is ook een ander voordeel in trek: de bedrijfsfiets.
Uit het Salariskompas blijkt dat steeds meer werknemers extralegale voordelen krijgen op de werkvloer. Echt verrassend is dat niet, bedrijfsvoordelen zijn namelijk interessanter dan een klassieke loonsverhoging: werkgevers moeten er geen sociale zekerheidsbijdragen of belastingen op betalen, terwijl de werknemer netto meer overhoudt.
Onder die voordelen vallen onder andere ecocheques, een woon-werkvergoeding en een groeps- en hospitalisatieverzekering, maar in sommige gevallen ook een bedrijfswagen, tankkaart en gsm. Tot nu toe waren maaltijdcheques daar het populairst onder, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. “Eén specifiek voordeel is duidelijk aan een fikse opmars bezig”, zegt Karolien Van Herpe van hr-bedrijf Acerta aan HLN.
Aanvraag doen
De bedrijfsfiets is dit jaar het meest geïntegreerd. “We merken dat veel werkgevers met die tool aan de slag gaan”, zegt Van Herpe. “Zeker met een elektrische fiets vergroot je de afstand, waarop werknemers met de fiets naar het werk kunnen komen”, voegt ze eraan toe.
De vraag die daarbij luidt, is of je daar als werknemer bij je werk zomaar achter kan vragen. “Dat hangt af van de situatie en het bedrijf”, zegt Van Herpe.
“Je kan als werkgever niet voor elk extralegaal voordeel individueel beslissen of je het toekent of niet. Bij maaltijdcheques en verzekeringen, bijvoorbeeld, moet je als werkgever iedereen gelijk behandelen: het is iedereen of niemand. Als werknemer kan je daar dan ook niet over onderhandelen. Aan je baas vragen om meer maaltijdcheques te krijgen dan een andere collega, is geen mogelijkheid”, legt ze uit.
Het goede nieuws is dat bij een bedrijfsfiets meer speling ligt, en de kans op adoptie binnen het bedrijf dus groter is. “Maar binnen het hr-beleid wordt dat in principe weinig gedaan”, voegt Van Herpe eraan toe. “Daar ga je in de eerste plaats kijken naar de professionele nood. Kan het juridisch om een individuele werknemer een bepaald extralegaal voordeel te geven? Ja. Is het een vaak toegepast principe? Neen, dat niet. In realiteit is het vooral functiegebonden”, concludeert ze.
(jvdh)