“Als Duitsland een diepe recessie zou meemaken, zou het land heel Europa meesleuren”, zegt Robert Habeck, vice-kanselier van Duitsland.
Vorige maand onthulde de Duitse kanselier Olaf Scholz een energiesteunpakket van 200 miljard euro, zonder overleg met zijn Europese partners. Dat leidde tot kritiek vanuit Europa waarbij de Duitse aanpak als “egoïstisch” werd bestempeld. Volgens sommige EU-lidstaten zou dit de “interne markt kunnen verstoren”. Daarop heeft vice-kanselier Habeck nu gereageerd.
“We zijn niet egoïstisch, we proberen een economie in het hart van Europa te stabiliseren”, zegt Robert Habeck in een interview met de Financial Times. “Als Duitsland een diepe recessie zou meemaken, zou dat heel Europa meesleuren”, klinkt het.
Actie -> reactie
Het steunpakket, gefinancierd door nieuwe leningen, dient als een “gasprijsrem” op de energiekosten voor zowel bedrijven als gezinnen. Kanselier Olaf Scholz sprak daarbij over een “dubbele ka-boom”. Een uitspraak die bij andere Europese landen niet goed binnenkwam.
In een opiniestuk in de Irish Times, zeiden EU-commissarissen Thierry Breton en Paolo Gentiloni dat het Duitse plan “vragen oproept” rond de “principes van solidariteit en eenheid die bij de EU horen”.
Zij zien de “dubbele ka-boom” als een typisch “Duitsland eerst”-antwoord, waarbij vergelijkingen werden gemaakt met het verbod op de export van medisch beschermmateriaal dat het land tijdens de coronacrisis invoerde. Daarnaast zou de aanpak “de interne markt versnipperen”, waarbij Duitsland de “race voor subsidies” wil winnen.
Habeck, ook Duits minister van Economische Zaken, wuift die kritiek weg en zegt dat “veel landen al maatregelen hadden genomen” om de stijging van de energieprijzen te beperken. Een ergernis die breed wordt gedeeld binnen de Duitse regering: “De afgelopen 10 jaar zijn we bekritiseerd omdat we niet genoeg investeren, en nu we dat doen, krijgen we alsnog kritiek over ons heen”, zegt een functionaris in de berichtgeving van de Financial Times.
Duits succes
De prijs van gas daalde reeds van 350 naar 160 euro per megawattuur. Duitsland zegt dan ook met zijn tactiek de juiste aanpak te hebben gekozen: “Het is echt verbazingwekkend dat we erin zijn geslaagd de opslag zonder Russisch gas te vullen en de prijzen te verlagen”, klinkt het bij Habeck. “Al zijn we niet waar we moeten zijn”, voegde hij eraan toe.
Habeck benadrukt daarbij dat de Duitse regering “nog steeds zorgen heeft over gas” en het verbruik verder moet afnemen. “Dit betekent ook dat gezinnen een bijdrage zullen moeten leveren. We kunnen hen dat natuurlijk niet opdragen, maar ik denk wel dat ze dat zullen doen.”
Tot slot zegt Habeck dat het succes de voordelen van zo’n dergelijke aanpak aantoont: “Indien Europa als grote klant zijn marktmacht strategisch uitbuit, kan dat de prijzen doen dalen”, betoogt hij.
(mah)