De Belgische transportsector wordt geconfronteerd met de inwerkingtreding van hogere prijzen, waardoor de loonkosten er harder dreigen te exploderen dan elders.
Exploderende brandstofprijzen, een dreigend tekort aan AdBlue en een opmerkelijke stijging in faillissementen: het Belgische wegvervoer zit met de handen in de haren.
Er lijkt maar geen einde te komen aan de problemen voor de Belgische transportsector: door een ongelukkig toeval valt de aankomende loonindexering – die op 12,5 procent wordt geschat – samen met de invoering van nieuwe loonschalen. Daardoor dreigt de sector zich nog dieper in de problemen te verwikkelen.
Arbeidskosten zijn als het ware de achilleshiel van Belgische transportbedrijven: ze vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de bedrijfskosten en zijn de hoogste van Europa, zo blijkt uit gegevens van Febetra.
Nieuwe salarissen
Vrachtwagenchauffeurs zullen vanaf 1 januari 2023 een forse loonsverhoging krijgen. Dat is niet alleen het gevolg van een tweecijferige loonindexatie, maar ook van de inwerkingtreding van nieuwe salarissen: een overeenkomst die meer dan 10 jaar geleden werd gesloten tussen werkgevers en -nemers binnen de sector.
“De oude roosters waren heel eenvoudig en enkel gebaseerd op het maximale gewicht van de vrachtwagen die de chauffeur bestuurde. Maar dat was te simplistisch gezien de verantwoordelijkheden van een chauffeur”, legt Lode Verkinderen, directeur van Transport en Logistiek Vlaanderen, uit aan L’Echo.
Logistieke dienstverlener H. Essers in Genk zet zich schrap. “De totale meerkost zal 600.000 euro bedragen”, zegt Bob Van Steenweghen, woordvoerder van het bedrijf, aan L’Echo. Voor hen zal de salarisverhoging hoger uitkomen dan de netto-omzet.
De aankomende kostenexplosie wekt vrees onder werkgevers nadat ruim 448 transportbedrijven in het land eerder de boeken moesten sluiten. Dat is meer dan de helft van de Belgische transportsector.
Productie stopgezet
Naast benzine en diesel, is ook de prijs van AdBlue de hoogte ingeschoten, een additief voor dieselmotoren dat de uitstoot aanzienlijk vermindert en waar veel vrachtwagens van gebruik maken. De prijs verzesvoudigde op slechts enkele maanden tijd.
Vanwege de torenhoge gasprijzen heeft een AdBlue-fabriek in Duitsland besloten de productie stop te zetten. Daardoor wordt ook de vrees op een mogelijk tekort van het additief gewekt, dat vrachtwagens absoluut nodig hebben om te voldoen aan strenge milieunormen in bepaalde regio’s.